Китай обмисля да отложи следващата среща със страните от Централна

...
Китай обмисля да отложи следващата среща със страните от Централна
Коментари Харесай

Китай може да отложи срещата в София с лидери от Централна и Източна Европа

Китай обмисля да отсрочи идната среща със страните от Централна и Източна Европа, която трябваше да се организира в София. Това заяви организация " Ройтерс ", като цитира трима европейски дипломати.

Става дума за срещите във формат 16+1, които все още се организират всяка година. След последния сходен конгрес, в края на ноември в Будапеща, българското държавно управление разгласи, че тази година срещата ще бъде в София. Във формата вземат участие всички страни членки на Европейски Съюз в Източна Европа, както и всички западнобалкански страни, които още не са част от съюза (без Косово).

Китайското външно министерство не реагира неотложно с изказване, а представител на българското държавно управление сподели, че София сега е съсредоточена върху ролята си на ротационен ръководител на Съвета на Европейския съюз, а за идната среща " 16+1 " към момента няма дата.

" Все по-малко известен формат "

" Ройтерс " акцентира, че срещите от известно време пораждат безпокойствие у ръководещите в Западна Европа, някои от които съзират в тях инструмент, с който Китай да раздели Евросъюза. Дипломатическите източници на организацията споделят, че е допустимо форматът да се промени - един път на две години вместо всяка година.

Други дипломати означават разочарованието както в Китай, по този начин и в Източна Европа от прекомерно бавното осъществяване на покупко-продажбите, подписвани по време на срещите. Те обаче акцентират, че форматът няма да бъде заровен, тъй като сходни модели " имат личен живот ", само че ще бъде " по-малко натоварен, евентуално с преход към повече двустранни срещи. " Според един от въпросните неназовани дипломати в Пекин има и безпокойствие, че срещите накърняват имиджа на Китай и пречат на дълготрайните му цели в Източна Европа.

" Китай осъзнава, че Европейски Съюз не се усеща добре, " споделя почитан източник от Европейски Съюз. " Китай осъзнава и че това става все по-малко известен формат (и) не обича неприятната реклама. "

Смесени усеща

За доста от страните участници " 16+1 " се счита за метод да бъдат привлечени вложения от Китай в пътна инфраструктура, електроцентрали и други като част от китайската самодейност " Един пояс, веднъж ".

Страни като Сърбия, които нямат достъп до европейски средства, и Унгария, която акцентира партньорствата си отвън Европейски Съюз като тези с Русия и Китай, обилно се възползват, с цел да подписват съглашения с китайски компании. " Трябва ни капитал, с цел да строим нови пътища и газопроводи. Ако Европейски Съюз не може да ни го даде, тогава можем да го вземем от Китай, " сподели унгарският министър председател Виктор Орбан през януари.

Някои анализатори приветстват формата като опция за нови вложения, други го подлагат на критика с аргумента, че малко от плановете, контрактувани посредством него, стават действителност. Някои водачи подхождат по същия метод или са обезпокоени от агресивността, с която Пекин подхожда към взаимни планове, когато те са в негов интерес. Миналата година полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че страната му е посрещнала интереса на Китай с възторг преди няколко години, само че през днешния ден " няма доста положителни планове " с азиатската страна.

Китайско въздействие

Източник на " Ройтерс " от полската политика в същото време упреква страните от " остарялата Европа " - имайки поради Германия и други западноевропейски страни - че пробват да отслабят формата, тъй като се опасяват от прекомерно мощно китайско въздействие.

Промяна съответствува с миг, в който Пекин следи с напрежение рецензиите в Брюксел и Берлин поради вероятни стъпки, с които Европейски Съюз да управлява по-стрикто придобиването на контролни дялове от европейски компании от китайски съперници.

Освен това предишния месец немският канцлер Ангела Меркел изпрати прикрито предизвестие към страните от Европейски Съюз, участващи в инфраструктурни държавни управления да не подриват общата външна политика на Евросъюза. Брюксел в същото време нееднократно е изразявал терзанието си от политическите заявления, които Китай желае да бъдат премани по време на срещите " 16+1 ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР