Китай никога не е признавал официално линията, която американски генерал

...
Китай никога не е признавал официално линията, която американски генерал
Коментари Харесай

Reuters: Китай постепенно изтрива разделителната линия в Тайванския пролив

Китай в никакъв случай не е признавал публично линията, която американски военачалник измисли през 1954 година в разгара на враждебността от Студената война сред комунистически Китай и подкрепяния от Съединени американски щати Тайван, макар че Народната освободителна войска значително я спазваше.

Тайванският пролив е необятен към 180 км и в най-тясната си част междинната линия е на към 40 км от водите на Тайван.

Сега Тайван се приготвя за бойни кораби от доста по-големия китайски флот, които рутинно минават линията като част от стъпките, които ядосаният Пекин предприе, с цел да изрази недоволството си от визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси преди три седмици. 

" Те желаят да усилят натиска върху нас с крайната цел да се откажем от междинната линия “, сподели тайвански чиновник, осведомен с планирането на сигурността в района, пишат от организация " Ройтерс ". 

Някои тайвански чиновници споделят, че би било " невероятно " за острова да се откаже от концепцията за буфер.

" Трябва да обединим напъните си с сътрудници с сходно мислене, с цел да сме сигурни, че междинната линия към момента е там, с цел да защитим мира и стабилността през Тайванския пролив ", сподели външният министър на Тайван Джоузеф Ву. 

Други чиновници и анализатори по сигурността предизвестяват, че за острова би било мъчно да отбрани линията, без да увеличи риска от рискова ескалация.

Тайван ще би трябвало да реагира военно, в случай че китайските сили навлязат в териториалните му води от 12 морски благи, сподели тайванският формален представител, само че също така няма неотложен проект за предоставяне на повече пълномощия на армията или бреговата защита да реагират. Под въпрос е дали интернационалната поддръжка за Тайван е задоволителна, с цел да възпре Китай да патрулира в тайванската страна на един от най-натоварените морски пътища в света, или дали приятелите на Тайван ще му оказват помощ да поддържа линията.

Кораби на Съединени американски щати и други западни военноморски сили плават през пролива, с цел да подчертаят това, което те настояват, е неговият интернационален статут, а не с цел да постановат прецизно въображаемата линия, която няма юридическа мощ.

Установено китайско военноморско наличие наоколо до териториалните води на Тайван би разтегнало армията на Тайван и би улеснило доста китайската обсада или навлизане, предизвестяват тайвански публични лица.

Средната линия няма белези, които да я маркират. Години наред Китай безмълвно го признаваше, само че през 2020 година представител на външното министерство съобщи, че тя " не съществува “. Това бе повторено публично от Министерството на защитата и Съвета по въпросите на Тайван.

През последните дни фрегатите и разрушителите на двете страни си играха на котка и мишка, като китайските кораби се опитваха да маневрират към тайванските патрули, с цел да пресекат линията. Китайските изтребители също пресякоха линията този месец, въпреки и напълно малко - ход, който китайските военновъздушни сили са предприемали рядко в предишното.

Министерството на защитата на Китай не отговори на претенции за коментар.

До седмици се чака военни кораби на Съединени американски щати да плават през Тайванския проток, наблягайки това, което те виждат като статута му на интернационален воден път, за неизбежното неспокойствие на Китай, който претендира за суверенитет и други права над протока.

Но не се чака корабите на Съединени американски щати да провокират китайските кораби от двете страни на междинната линия.

Трима американски чиновници, говорещи при изискване за анонимност, споделиха, че китайските пресичания на междинната линия нямат огромно тактическо значение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР