Китай неколкократно предупреди двете страни, че срещата не трябва да

...
Китай неколкократно предупреди двете страни, че срещата не трябва да
Коментари Харесай

Китай разположи военни кораби до Тайван след срещата Цай-Маккарти

Китай неколкократно предизвести двете страни, че срещата не би трябвало да се състои, и разположи самолетоносач във водите покрай Тайван часове преди началото на диалозите.

 

Още три военни кораба бяха засечени във водите, отделящи острова от континентален Китай, заяви Министерството на националната защита на Тайван.

 

Според министерството хеликоптер за битка с подводници също е пресякъл идентификационната зона на въздушната защита на острова.

 

Въпреки че Тайван се ръководи независимо от повече от 70 години, Китай го преглежда като част от своята територия и се е зарекъл един ден да го завладее, в случай че е належащо, със мощ.

 

Китай организира най-мащабните си до момента въздушни и морски учения към Тайван след визитата на предшественика на Маккарти, Нанси Пелоси, на острова през август предходната година.

 

През август Китай разположи военни кораби, ракети и изтребители във водите и небето към Тайван.

 

Реакцията му на срещата с Маккарти до момента беше доста по-слаба.

 

Цай съобщи, че в Съединените щати е получила топъл банкет от политиците.

" Тяхното наличие и непоколебима поддръжка твърдят тайванския народ, че не сме изолирани и не сме сами ", сподели тя пред кореспонденти в президентската библиотека " Роналд Рейгън ".

 

Посещението на Цай в Калифорния механически беше междинна спирка след пътешестване до Латинска Америка.

 

Часове след срещата Цай-Маккарти Китай насочи изострен укор.

 

" В отговор на съществено грешените дейности на сговор сред Съединените щати и Тайван Китай ще предприеме решителни и ефикасни ограничения за отбрана на националния суверенитет и териториалната целокупност ", съобщи китайското външно министерство.

Въпреки това тази заран няма признаци за спомагателна военна интензивност на остров Пингтан в югоизточната част на Китай - където се намира база на

 

Народноосвободителната войска и който е прочут като най-близката точка на континенталната част до Тайван.

 

Маккарти съобщи, че общата религия в свободата и демокрацията е в основата на връзките, които са " от огромно значение за свободния свят ".

 

Първоначално той планираше да отиде самичък, само че вместо това избра да се срещне с Цай в Калифорния.

 

Решението се разглеждаше като компромис, който ще подчертае поддръжката за Тайван, само че ще избегне разпалване на напрежението с Китай.

 

Маккарти даде обещание, че продажбите на американско оръжие за Тайван ще продължат.

" И това, което знаем от историята, е, че най-хубавият метод да се направи това е да се доставят оръжия, които разрешават на хората да възпират войната ", сподели той.

" Това е извънредно значим урок, който научихме посредством Украйна, че концепцията единствено за наказания в бъдеще няма да спре някого ", който желае да води война.

 

Въпреки че има всички черти на изцяло функционираща страна, единствено няколко страни признават Тайван за суверенна страна.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР