Китай може и да доминира в световните вериги за доставки

...
Китай може и да доминира в световните вериги за доставки
Коментари Харесай

Китай има проблем с индустрия си за редкоземни елементи, който може да бъде използван срещу страната

Китай може и да господства в международните вериги за доставки на редкоземни детайли, само че страната към момента се тревожи за обезпечаването на задоволително първични материали, с цел да задоволи огромния си промишлен вкус.

Цифрите удостоверяват това. Доминация на Китай върху производството на редкоземни метали отслабна. Освен това и други страни усилиха личното си произвеждане. Делът на азиатската страна в световната минна продукция е понижен до 58% през 2021 година от внушителните 98% през 2010 година В същото време вносът на редкоземни първични материали е повишен с близо 40% през 2021 година, съгласно The ​​Rare Earth Observer, представен от Quartz.

Все по-голямата взаимозависимост на Китай от импорт на редкоземни детайли

Редкоземните детайли или група от 17 метала се употребяват в доста промишлености. Производството на редкоземни детайли за потребление в артикули като акумулатори, за мотори на електрически автомобили и вятърни турбини е комплициран развой.

След добива редкоземните детайли би трябвало да бъдат обработели, за се отделят металите от минералите. Химическият развой води до производствяо на метали, които се употребяват в доста промишлености. Като цяло Китай държи монопола върху всяка стъпка след първата фаза на изкопаването, което му дава и голямо въздействие върху световната промишленост за редкоземни детайли.

Това означава обаче, че Китай има потребност голям рандеман на руда, която сега се добива най-вече в страната, както и Австралия, Съединени американски щати и Мианмар.
 Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни детайли в Европа
Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни детайли в Европа

Европа и районът са подвластни от импорт

" Китайската промишленост за редкоземни метали има проблем със суровините ", разяснява Томас Крюмер, който е шеф сингапурската Ginger International Trade and Investment. Спроред изчисленията му Китай има по-малко от 20% от международните редкоземни естествени запаси, макар че страната дава отговор за 85% от световната преправка на редки земни детайли и това " им предизвиква дискомфорт ".

" Китай доста зависи от вноса на редкоземни първични материали от чужбинате и страната е наясно, че тази взаимозависимост може да бъде употребена против тях ", счита Крюмер. Интересен е въпросът какво биха създали, в случай че Съединени американски щати ги отрежат от доставките, разяснява още специалистът.

И китайски учени споделят сходни опасения. Миналата година академик от Китайската академия на геологическите науки предизвести в своя публикация за свиващия се вътрешен рандеман на редки земни детайли в Китай и внезапно намаляващите вложения в изследване на минерали. " Сигурността на суровините за голямата индустриална система на Китай е тревожна ", написа той.
 В Китай има дефицит на редкоземни детайли, цената им пораства
В Китай има дефицит на редкоземни детайли, цената им пораства

Продажбите на електрически коли в Китай са се нараснали със 181% през 2021 година

Ето за какво китайските играчи в промишлеността за рандеман на редкоземни метали бързат да влагат в чужбина и да притеглят продукцията от тези депозити посредством дълготрайни контракти. Но къде по света Китай търси тези скъпи минерали?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР