Китай може да забрани продажбата на продукти на Apple в

...
Китай може да забрани продажбата на продукти на Apple в
Коментари Харесай

Китай може да забрани продажбата на iPhone

Китай може да забрани продажбата на артикули на Apple в страната, в това число iPhone, в отговор на бариерите, които Съединени американски щати издигат пред Huawei на американския пазар. Ако проектът бъде осъществен, Huawei може да измести Apple и даже Samsung и да стане номер едно производител на смарт телефони в света.

Без достъп до китайския пазар, Apple ще загуби към 19% от приходите си, вследствие на което ще ѝ се наложи да редуцира 10-20% от личния състав, или към 30 хиляди души, отбелязва Gizchina. Това може да разклати съществено позициите на компанията на международния пазар.

В последните няколко месеца държавното управление на Съединени американски щати даде ясни сигнали, че по всякакъв начин ще пречи на китайските производители на смарт телефони да вършат бизнес в страната. Първо, управляващите не разрешиха на Huawei да подписа покупко-продажби с телеком операторите, обвинявайки компанията в шпионаж, а преди броени дни Министерството на търговията забрани износа на американски артикули – в частност, чипове на Qualcomm – за потребностите на различен китайски колос, ZTE, до 2025 година, поради връзки на компанията с Иран, написа TechNews.

В отговор, китайското държавно управление преглежда опцията да забрани продажбите на техника на Apple на територията на страната. Като основна причина ще бъде посочена опасност за националната сигурност, по този начин както направиха Съединени американски щати в тази ситуация с Huawei. Ако Пекин в действителност предприеме сходен ход, Apple ще пострада съществено, поради мащаба на китайския пазар.

Нещо повече, Huawei ще изпревари Apple от второто място на международния пазар за смарт телефони. А в случай че продажбите на Huawei на родния пазар се повишат фрапантно, заради отсъствието на Apple там, то китайската компания може да измести от първото място водача Samsung и да стане номер едно снабдител на смарт телефони в света.

Очевидно, за 46-те милиарда $, които Apple прави годишно в Китай, ще се конкурират Huawei, Samsung, Xiaomi, Oneplus, Oppo, Vivo и Meizu. Предполага се, че точно Huawei има най-големи шансове да вземе лъвския къс от каузи на iPhone.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР