Китай мобилизира балистични ракети DF-26, разположени са в северозападния район

...
Китай мобилизира балистични ракети DF-26, разположени са в северозападния район
Коментари Харесай

Китай мобилизира балистични ракети, способни да потопят кораби на САЩ

Китай активизира балистични ракети DF-26, ситуирани са в северозападния регион на страната, като съгласно Пекин, оръжията имат способността да унищожават американски кораби, влизащи в оспорвани води в Южнокитайско море, оповестява ЕйБиСи.

Ракетите DF-26, които китайски медии и специалисти в региона на защитата назовават " палач от Гуам " или " Гуам Експрес ", са способни да носят стандартни или нуклеарни бойни глави. Те имат обсег 4500 километра, което ги прави способни да стигнат до Гуам на изток и Индонезия на юг, като дават на Пекин мощно оръжие, до момента в който напрежението в Южнокитайско море продължава да нараства.

Според китайската държавна медия " Глобал Таймс ", ракетите DF-26 в този момент са ситуирани в плато и пустинни региони в северозападната част на Китай, транспортирани от камиони, които могат да преминат през тежкия терен.

Военен специалист от Пекин разяснява пред " Таймс ", че позиционирането на ракетите надълбоко в континенталната част на Китай ги прави по-трудни за прихващане, защото разрешава на ракетата да навлезе в крайния си стадий с висока скорост.

Ракетите за първи път са показани на церемониал през 2015 година, а Китай удостовери, че към този момент са функциониращи от април предходната година, като фрагментите са първите показвани отвън церемониал. Не е ясно по кое време ракетите са преместени в северозападния регион, оповестява медията.

Ден преди информацията за ракетите, американският унищожител USS McCambell, мина през водите на островите Ксиша - регион, който Пекин смята за част от своята територия. Съединени американски щати дефинират прекосяването като интервенция " независимост на навигацията ", до момента в който представителят на китайското външно министерство Лу Канг прикани Съединени американски щати " неотложно да прекратят този тип провокация ".

В края на предходната година китайският контраадмирал Луо Юан съобщи, че Пекин може да потопи две американски самолетоносача при опит да възпре Съединени американски щати да влязат в Южнокитайско море.

Адмирал Лу е представен в тайванските медии, като декларира, че при унищожаването на два самолетоносача ще загинат към 10 000 американци, потвърждавайки, че това ще бъде най-хубавият метод да нарани Съединени американски щати.

Д-р Малкъм Дейвис, старши анализатор в отбранителната тактика и опциите на Австралийския институт за стратегическа политика, разяснява пред ЕйБиСи, че разполагането на ракети е доста, изключително на фона на последните закани от Китай. Той добавя, че до момента Китай е разполагал с ракети т DF-21D, които са с по-малък обхват.

" Политически и стратегически има възходящ риск от спор сред Китай и Тайван, който в последна сметка би могъл да докара до опит на Китай да потопи американските военни кораби, в това число и самолетоносачи ", изяснява Дейвис.

Според него, решението в допълнение показва решимостта на президента Си Дзинпин да приготви Китай за война със Съединените щати, или Тайван в Южнокитайско море.

" Тревожа се, че китайците се стремят към нещо през идващите няколко години, " разяснява Дейвис и добавя, че Си Дзинпин може да приготвя мощно изказване по отношение на Тайван за стогодишнината на китайската комунистическа партия през 2021 година

" Китайците, във връзка с метода, по който мислят и виждат себе си в света и метода, по който виждат Съединени американски щати, усещат, че времето им е пристигнало ", прибавя той.

Миналата седмица, Си Дзнинпин изясни по време на среща с военното управление, че китайските въоръжени сили би трябвало да засилят възприятието си за неотложност и да създадат всичко допустимо, с цел да се приготвят за борбата.

Според Дейвис, е доста малко евентуално китайците да стартират офанзива и малко евентуално този ход да попречва американското наличие в района.

" Американците не се плашат. Всеки самолетоносач е подсилен от военноморска група от крайцери и разрушители, които разполагат с усъвършенствани системи за противовъздушна защита, които евентуално могат да смъкват ракети, макар че това е мъчно ", изяснява той.

Според китайската теория, те биха употребявали бараж от разнородни ракети, което би основало много комплициран проблем за американците, което е евентуално да докара до загуба на кораби.

" Когато приказваме за Съединени американски щати и Китай, би трябвало да забравим за минали спорове, в които американците имаха голямо софтуерно преимущество. И двете страни ще претърпят тежки загуби в сходен спор ", добавя доктор Дейвис. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР