Китай изпрати новия си самолетоносач в Тайванския проток, съобщава министерството

...
Китай изпрати новия си самолетоносач в Тайванския проток, съобщава министерството
Коментари Харесай

Китай изпрати новия си самолетоносач в Тайванския проток

Китай изпрати новия си самолетоносач в Тайванския пролив, оповестява министерството на защитата на Тайван, защото акцията за президентски избори на острова е в разгара си на фона на засиленото напрежение с Пекин, оповестява " Ройтерс ".

Демократичен Тайван е заплашван от Китай, който го възприема като своя лична провинция и е най-чувствителният и значим териториален въпрос на комунистическата партия. Китай заплашва да нападне, в случай че Тайван премине към публична самостоятелност.

Тайван организира президентски избор на 11 януари, а президента Цай Ингвен се надява да завоюва преизбиране. Неведнъж е споменавала, че вижда Китай като опасност и е предизвестие за гласоподавателите.

Управляващата Демократична прогресивна партия на Цай е за самостоятелност, макар че тя съобщи, че желае да резервира статуквото с Китай, само че ще пази тайванската сигурност и народна власт.

Китайският самолетоносач " Шандонг " отплава на север през протока, показва тайванското министерство в малко изказване, като прибавя, че ударната група е съпроводена от фрегати.

" Отговорност и обвързване е двете страни от протока да поддържат мира и стабилността и да се стремят към благополучието на хората ", се споделя в изказване на президентския офис на Тайван. " Пекин би трябвало да поддържа мира и стабилността в пролива и в района, до които не е елементарно да се стигне. "

Високопоставен чиновник на Тайван, осведомен с планирането на сигурността, съобщи, че този ход на китайския флот е последният опит на Пекин да се намеси на изборите в Тайван.

" Показвайки военни мускули, Китай се пробва да сплаши гласоподаватели ", декларира формалният представител, който отхвърли да бъде разпознат.

" Пекин схваща, че това може да бъде меч с две остриета, само че това, което тормози Китай повече, е опцията за крушение на прокитайските сили на изборите. "

Китай би предпочел претендента на главната опозиционна партия Гоминдан, който поддържа по-силни връзки с Пекин. Говорителят на китайското държавно управление Ву Цян, по-рано в четвъртък съобщи, че с новия самолетоносач всичко върви " безпрепятствено ", само че не разяснява разполагането му.

" Той ще продължи да организира учения и образование и ще образува бойна дарба. Ще обмислим цялостното му разрастване според от обстановката, потребностите и дилемите ", добавя той.

Самолетоносачът, вторият по величина в Китай, влезе в употреба от база в Южнокитайско море предходната седмица - огромна стъпка към амбициозната военна рационализация на страната.

Миналия месец самолетоносачът мина през Тайванския пролив на път към " рутинни учения в Южнокитайско море ", а Тайван изпрати кораби и самолети да следят групата.

През януари президентът Си Дзинпин съобщи, че Китай си резервира правото да употребява мощ, с цел да поеме Тайван под собствен надзор, само че ще се стреми да реализира спокойно " обединяване ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР