Китай изпрати 39 военни самолета към Тайван в най-голямата си

...
Китай изпрати 39 военни самолета към Тайван в най-голямата си
Коментари Харесай

Китай изпрати 39 военни самолета към Тайван в поредна демонстрация на сила

Китай изпрати 39 военни самолета към Тайван в най-голямата си сходна акция през новата година, продължавайки наклонността, на което островът отговори, като подвигна под паника свои самолети, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Според министерството на защитата на Тайван снощната китайска групировка е включвала 24 изтребителя J-16 и 10 самолета J-10, наред с други машини за поддръжка и самолети за електронна битка.

Военновъздушните сили на Тайван са задействали свои изтребители и са наблюдавали самолетите на китайската войска със своите радарни системи за противовъздушна защита, оповестиха от министерството на защитата.

През последната година и половина китайски водачи военни летят към Тайван съвсем ежедневно, откогато тайванското държавно управление стартира постоянно да разгласява данните за случаите. Най-голямата акция от страна на Пекин беше през октомври предходната година, когато в границите на един ден 56 китайски военни самолета направиха такава проява на мощ.

Като цяло интензивността се прави във въздушното пространство югозападно от Тайван и попада в по този начин наречената зона за идентификация на въздушната защита на Тайван, или въздушното пространство, което Тайван следи от съображения за национална сигурност.

Тайван и Китай се разделят по време на революция през 1949 година, само че Китай претендира за острова като за своя територия. В резултат на това Пекин се опълчва на всяко деяние, което би определило Тайван като суверенна страна, и употребява дипломатически и военни средства, с цел да изолира и сплаши Тайван.

Напрежението се увеличи, откогато през 2016 година тайванските жители избраха Цай Ингвен за президентка, на което Пекин отговори, като прекъсна откритите преди този момент връзки с държавното управление на острова. Предшественикът на Цай беше другарски надъхан към Китай и беше подкрепил изказванието на Пекин, че двете страни са част от една китайска нация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР