Китай изпраща за първи път в историята робот върху обратната

...
Китай изпраща за първи път в историята робот върху обратната
Коментари Харесай

Българин откри далечна екзопланета без облаци, но с атмосфера

Китай изпраща за първи път в историята робот върху противоположната страна на Луната. Тази нощ беше изстрелян спътникът, който ще обезпечава връзката сред апаратът и наземния надзор. Досега никой не е изпращал спускаем уред върху противоположната страна на Луната, оповестява БТВ. 

Ние постоянно виждаме единствено едната ѝ страна, тъй като интервалът на околоосното ѝ въртене съответствува с времето, за което обикаля към нашата планета. В края на годината Китай ще изпрати робот, който би трябвало да кацне върху противоположната страна на Луната. Там радиовръзката със Земята е невъзможна, по тази причина на помощ идва спътникът „ Цюецяо ”. Той ще оказва помощ за връзката сред робота на лунната повърхнина и учените, които ще го ръководят от Земята. Спътникът ще бъде позициониран на 64 хиляди километра от Луната.

Но освен Китай реализира триумфи в галактическите проучвания. Български академик откри първата планета отвън Слънчевата система, която няма облаци. Това провокира сензация в научния свят.

На 980 светлинни години от Земята се намира екзопланетата WASP-96b. Тя е газов колос, именуван още „ Горещ Сатурн ”, тъй като звезда, сходна на нашето Слънце, я нагрява до 1500 градуса. Екип от учени отпред с българския астроном доктор Николай Николов откри, че за разлика от всички други планети и екзопланети, „ Горещият Сатурн ” няма облаци.

„ Облаците и мъглите играят доста значима роля в установяване на това какъв брой топлота и светлина получават планетите от Слънчевата система и отвън нея ”, изясни др-р Николов. 

Откритието е направено с телескопа VLT на Европейската галактическа организация, който се намира в Чили. „ Горещият Сатурн ” разкрива непознати до момента обстоятелства за особеностите на планетите, техния градеж и формиране.

„ Планетата WASP-96b, която е лишена от наличието на облаци, се трансформира в един астрономически стандарт, който за пръв път ще разреши да измерим доста тъкмо какви типове атоми и молекули съществуват в нейната атмосфера и в какви количества ”, сподели още доктор Николай Николов. 

Постижението на доктор Николов и неговия екип към този момент е представено от най-престижните научни издания в света.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР