Китай изглежда ускорено модернизира ядрените си сили. Държавата разработва по-нови

...
Китай изглежда ускорено модернизира ядрените си сили. Държавата разработва по-нови
Коментари Харесай

Китай бързо модернизира ядрените си сили

Китай наподобява ускорено модернизира нуклеарните си сили . Държавата създава по-нови нуклеарни ракети в подземни силози , евентуално с цел да усъвършенства качествата за бърз отговор при нуклеарна офанзива . Това твърди американски специалист, който е , осведоми АП.

Ханс Кристенсен, който от дълго време следи развиването на американските, съветските и китайски нуклеарни сили, разяснява, че сателитните изображения подсказват, че Китай реагира против засилващата се опасност от Съединени американски щати.

През последните години Съединени американски щати оповестиха, че модернизирането на нуклеарните сили на Китай е главното опрощение Вашингтон да влага стотици милиарди долари през идващите две десетилетия в струпване на напълно нов нуклеарен боеприпас на Съединени американски щати.

Няма индикации, че Съединени американски щати и Китай се насочват към въоръжен спор и изключително нуклеарна война. Но анализът на Кристенсен е оповестен в миг на високо напрежение сред Съединени американски щати и Китай в разнообразни сфери - от търговия до национална сигурност.

По-силни китайски сили може да се трансформира във фактор при калкулиране на американския боен отговор при нападателния дейности на Китай, изключително против Тайван или в Южнокитайско море.

Пентагонът отхвърля да разяснява разбора на Кристенсен, само че предходната година разгласява годишен отчет за развиването на китайската войска, че Пекин има намерение да ускори готовността на нуклеарните си сили в спокойно време с слагане на повече в подземни силози и подготвеност да работи при по-високо равнище на паника, при което може да изстреля ракети, в случай че има предизвестие за офанзива.

Пентагонът твърди, че Китай модернизира нуклеарните си сили като част от по-мащабен проект за създаване на въоръжени сили доникъде на века, които ще са равни с американските сили и даже в някои случаи ще имат предимство.

Според американското държавно управление китайският боеприпас е от към 200 нуклеарни оръжия . Пентагонът предвижда, че Китай минимум ще удвои размера на нуклеарния си боеприпас през идващите 10 година

Кристенсен, анализатор от Федерацията на американските учени, разяснява, че сателитните фотоси наподобява демонстрират, че в края на предходната година Китай е почнал строителството на 11 подземни силоза на огромен ракетен полигон в северно-централната част на Китай. По-рано стартира строителство на други пет силоза. В обществената част от отчета на Пентагона не се показва някакъв съответен брой силози на полигона.

Тези 16 силоза, открити от специалиста, са допълнение към 18-20 , които сега работят. В тях има по-стари междуконтинентални балистични ракети DF-5.

Трябва да се уточни, че даже Китай да удвои или да утрои броя на силозите с междуконтинентални балистични ракети, това би представлявало дребна част от броя на силозите на Съединени американски щати и Русия, написа Кристенсен в блога на федерацията.

По думите му Военновъздушни сили на Съединени американски щати имат 450 силоза, от които 400 са заредени, а Русия има към 130 настоящи силоза.

Почти всички нови силози, открити от Кристенсен, наподобява са основани за по-ново потомство китайска междуконтинентална балистична ракета DF-41 , която е с твърдо гориво, което разрешава по-бърза подготовка за изстрелване на ракетата спрямо DF-5, която е с течно гориво и изисква повече време. DF-41 може да удари Аляска и по-голямата част от континенталната част на Съединени американски щати.

Китай към този момент има ракета DF-41 с мобилно базиране.

Според Кристенсен Китай се пробва да усили жизнеспособността на нуклеарните си сили.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР