Китай иска да превземе Сирия без бой, пише "Независимая газета",

...
Китай иска да превземе Сирия без бой, пише "Независимая газета",
Коментари Харесай

Китай иска да превземе Сирия икономически

Китай желае да превземе Сирия без пердах, написа "Независимая газета ", представена от Българска телеграфна агенция. Според арабското издание "Ню Халидж " Пекин счита да изпрати специфични сили в поддръжка на Башар Асад, разяснява съветският вестник.

По данни на "Ню Халидж " в Сирия може да бъдат изпратени китайските специфични подразделения "Сибирски тигри " и "Нощни тигри ", а решението е взето с оглед дейното присъединяване на хиляди бойци от терористичната уйгурска формация "Ислямска партия на Туркестан " в сраженията на сирийска територия.

Експерти припомнят, че сходни известия е имало и преди, само че не отхвърлят, че Небесната империя разчита да постави ръка на следвоенна Сирия. Обаче става дума за стопански, а не боен надзор.

Още през 2016 година непрекъснато плъзваха клюки и изтекли сведения, че Китай всеки миг ще стартира да праща войски в Сирия - санитарни батальони, защита и т. н., показва пред "Независимая газета " ориенталистът Алексей Маслов.

Всъщност от този момент насам Китай не е изпращал никого на никое място. Затова пък неотдавна бе обявено, че КНР е подготвена да взе участие в следвоенното възобновяване на Сирия, даже с филантропична помощ. Напълно в духа на Китай. Сиреч той е подготвен да влага средства в Сирия - във възобновяване на стопанството, в надзор върху някои територии и по този начин в действителност да се възползва от успеха на съветските и на американските войски, споделя специалистът.

Защото Китай влагаше големи пари още в предвоенна Сирия. Става дума за милиарди, има разнообразни оценки. КНР на процедура изгуби тези пари. Сега Пекин желае да възвърне икономическото си въздействие и да обере плодовете от непознатата победа, добавя той.

Същевременно Китай "винаги декларира: "Днес поддържаме формалния режим " в Сирия. С други думи, в случай че страните примерно се спогодят и Башар Асад се отдръпна, Китай ще сътрудничи с всеки различен режим, отбелязва съветският ориенталист.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР