Китай иска да предотврати възможността руско-украинската криза да излезе извън

...
Китай иска да предотврати възможността руско-украинската криза да излезе извън
Коментари Харесай

Китай предложи мирен план за край на войната между Русия и Украйна

Китай желае да предотврати опцията руско-украинската рецесия да излезе отвън надзор, като отбелязва, че разговорът и договарянията са единствените вероятни способи да се реши спорът, се споделя в документ, публикуван през днешния ден от китайското външно министерство, съобщи Ройтерс. 

Документът беше оповестен тази заран от китайското външно министерство.

Планът планува анулиране на западните наказания против Русия, въвеждането на ограничения, с които да се подсигурява сигурността на нуклеарните обекти в Украйна, отварянето на филантропични коридори за евакуация на цивилни и предприемането на дейности за възобновяването на износа на зърно.

Предложенията на Пекин доразвива от дълго време поддържани от Китай позиции, в това число нуждата от дейно гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на всички страни, отбелязва АП.

" Манталитетът на Студената война би трябвало да бъде зарязан. Сигурността на една страна не може да бъде обезпечена за сметка на сигурността на други страни, а районната сигурност не може да бъде обезпечена посредством подсилване или даже разширение на военните блокове ", се споделя в документа.

" Конфликтът и войната не са от изгода за никой. Всички страни би трябвало да останат рационални и да демонстрират въздържаност, да заобикалят разпалването на огъня и да предотвратят утежняването на рецесията или излизането ѝ отвън надзор ", се споделя в документа, добавя Ройтерс. 

Войната в Украйна навлезе във втората си година, без да се вижда нейния завършек на хоризонта, разяснява Ройтерс. Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция с апел Москва да изтегли силите си от Украйна, а по-късно през днешния ден водачите на Г-7 ще се съберат, с цел да съгласуват даването на спомагателна помощ на Киев. 

Посланикът на Европейски Съюз в Китай Хорхе Толедо, съобщи на брифинг в Пекин, че документът с позицията на Китай не е предложение за мир, само че Европейски Съюз ще го изследва.  " Ако документът за позицията е позитивен знак за Украйна, тогава това ще е позитивен знак и за Европейски Съюз ", изясни Толедо.

Украйна назова документа с позицията " добър знак " и съобщи, че чака Китай да бъде по-активен в поддръжката си за Украйна.

" Надяваме се, че те също ще призоват Русия да спре войната и да изтегли войските си ", съобщи на същата конференция украинският шарже д`афер Жана Лешчинска.

Руският президент Владимир Путин даде сигнал, че ще постави по-големи старания в спора в Украйна, макар огромните провали на бойното поле през миналата година. Той повдигна въпроса нуклеарните оръжия, като разгласи проектите си за разполагане на новите междуконтинентални балистични ракети " Сармат ".

" Не би трябвало да се употребяват нуклеарни оръжия и да се водят нуклеарни войни ", декларира китайското външно министерство. " Ние се противопоставяме на създаването, потреблението на биологични и химически оръжия от който и да е страна при каквито и да било условия ", добавя ведомството.

Проблемите не могат да се решат посредством едностранни наказания и оптимален напън не могат да решат въпроса и че " те единствено основават нови проблеми ", показва китайското външно министерство.

" Китай се опълчва на едностранните наказания, които не са позволени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Съответните страни би трябвало да спрат да злоупотребяват едностранните наказания и " юрисдикцията на дългата ръка " против други страни ", се споделя още в документа. 
ТЕМА преди 15 часа 818 преди 16 часа 870 преди 18 часа 508
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР