Китай и Индонезия се ангажират да укрепят икономическите връзки и

...
Китай и Индонезия се ангажират да укрепят икономическите връзки и
Коментари Харесай

Китай и Индонезия укрепват икономическите връзки и мира в региона

Китай и Индонезия се ангажират да укрепят икономическите връзки и да поддържат мира и стабилността в района. Това съобщи китайският външен министър Ван И в четвъртък след среща с индонезийския си сътрудник Ретно Марсуди в Джакарта.

Ван И също призова всички страни в спора в Газа да демонстрират въздържаност. Той прикани Съединените щати да поддържат резолюция на Организация на обединените нации за преустановяване на огъня в Газа и " да се вслушат в интернационалната общественост " на фона на опасенията за ескалация.

" Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е механизъм за групова сигурност, който не би трябвало да се употребява единствено от избрана страна ", сподели Ван И.

Индонезийският външен министър Ретно Марсуди се надява Китай " да употребява въздействието си, с цел да предотврати ескалацията " в Газа, като акцентира нуждата от решение с двете страни.

Индонезия и Китай се стремят към по-нататъшно подсилване на икономическите връзки посредством задълбочаване на вложенията в инфраструктура, низходящо произвеждане, хранителна резистентност и енергиен преход на Индонезия, изясни Ретно. По нейни данни китайските вложения в Индонезия са достигнали над 7,4 милиарда $ предходната година.

В петък Ван И ще участва на срещата на Китайско-индонезийския разговор на високо ниво за съдействие с няколко висши индонезийски министри в Лабуан Бахо, с цел да обсъдят по-подробно нататъшното съдействие.

Двете страни се ангажираха да поддържат мира в Индо-тихоокеанския район, като Ван И съобщи, че чака договарянията по кодекса за държание в Южнокитайско море да бъдат ускорени.

Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Китай от години се пробват да основат рамка за договаряне на кодекс на държание, проект, датиращ още от 2002 година Но напредъкът е муден макар уговорките на всички страни за прогрес и ускорение процеса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР