Китай и Индия обявиха, че са се договорили да деескалират

...
Китай и Индия обявиха, че са се договорили да деескалират
Коментари Харесай

Китай и Индия се договориха за деескалация на напрежението по границата

Китай и Индия оповестиха, че са се договорили да деескалират възобновеното напрежение по противоречивата си хималайска граница и да подхващат стъпки за възобновяване на " мира и спокойствието " след дипломатическа среща на високо ниво в Москва, оповестява " Ройтерс ".

Китайският външен министър Ван И и индийският му сътрудник Субрахманям Джайшанкар се срещнаха в Москва и реализираха консенсус в пет точки, в това число съглашения, че настоящото състояние на границата не е в техен интерес и че войските от двете страни би трябвало бързо да бъдат изтеглени и да понижат напрежението, показват двете страни в взаимно изказване.
 Индия изпрати сигнал на Китай с приемане на въоръжение на изтребители
Индия изпрати сигнал на Китай с приемане на въоръжение на изтребители " Рафал "

Въвеждането на " Рафал " е мощно обръщение към света

Консенсусът, реализиран в коридорите на срещата на Шанхайската организация за съдействие (ШОС), беше реализиран след конфликт в пограничната зона в западните Хималаи по-рано тази седмица.

Акциите на компании от военната промишленост паднаха в Китай тази заран след новината, като Индексът на националната отбранителна индустрия спадна с 1,2% и върви към най-стръмния си седмичен спад от 12 октомври 2018 година

Китай и Индия се упрекнаха взаимно, че са стреляли във въздуха по време на борбата, нарушавайки дългогодишната сделка да не се употребява огнестрелно оръжие на сензитивната граница.
 Китай и Индия се упрекват взаимно за първо потребление на огнестрелни оръжия от 45 години
Китай и Индия се упрекват взаимно за първо потребление на огнестрелни оръжия от 45 години

Нарушение на съглашение, забраняващо потреблението им

Ван И е споделил на Джайшанкар по време на срещата, че " налага се неотложно да се спрат провокации като пукотевица и други рискови дейности, които нарушават поетите от двете страни задължения ", се споделя в изказване на китайското външно министерство.

Ван също по този начин е настоял пред Джайшанкар, че всички военнослужещи и техника, които са нарушили границата, би трябвало да бъдат преместени и че пограничните войски от двете страни " би трябвало бързо да бъдат изтеглени ", с цел да се деескалира обстановката .

Коментарите контрастират с неотдавнашното демонстриране на мощ от страна на китайската войска. Китайският англоезичен вестник Global Times, авторитетен таблоид, оповестен от официозния вестник на ръководещата Комунистическа партия в Китай, заяви в сряда, че Народната освободителна войска реалокира бойци, бомбардировачи и бронирани транспортни средства към границата.
 Китай упрекна Индия за напрежението по границата им
Китай упрекна Индия за напрежението по границата им

Пекин предизвестява, че армията му е подготвена да отбрани суверенитета на страната

Китайските държавни медии неотдавна оповестиха и за десантни учения на парашутисти от Народната освободителна войска в Тибет.

Global Times написа в публикация, оповестена късно през вчерашния ден, че всевъзможни договаряния с Индия би трябвало да бъдат съчетани с " подготвеност за война ".

" Китайската страна би трябвало да бъде изцяло подготвена да предприеме военни дейности , откакто дипломатическият ангажимент не успее, а нейните фронтови войски би трябвало да могат да реагират при изключителни обстановки и да бъдат подготвени да се бият когато и да е ", написа вестникът.

" Индия има извънредно самочувствие в борбата с Китай. Тя няма задоволително мощ . Ако Индия е отвлечена от рискови националистически сили и продължи да следва радикалната си политика към Китай, тя ще заплати висока цена ", се акцентира още в публикацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР