Китай е затворил базовия лагер от своята страна на връх

...
Китай е затворил базовия лагер от своята страна на връх
Коментари Харесай

Китай затваря за туристи базовия лагер на Еверест

Китай е затворил базовия лагер от своята страна на връх Еверест за гости, които нямат разрешителни за катерене.

Властите са прибягнали до необикновената стъпка, с цел да се оправят с възходящия проблем с отпадъците на мястото.

Забраната значи, че туристите могат да стигнат единствено до манастир малко под равнището на базовия лагер, който се намира на 5 200 м.

Повечето хора посещават планината от южната страна, която се намира в Непал, само че през последните години броят на посетителите нараства от ден на ден от китайската страна на Еверест.

Китайският базов лагер, ситуиран в Тибет, е известен, защото е наличен с кола, до момента в който до базовия лагер в Непал може да се стигне единствено с катерене, продължаващо съвсем две седмици.

На най-високия връх в света от години се регистрира увеличение на боклука, откакто броят на посетителите нараства.

Китайската асоциация по алпинизъм прецизира, че 40 000 души са посетили нейния базов лагер през 2015 година, последната година, от която има данни. Рекордните 45 000 посетиха базовия лагер в Непал през 2016-2017 година съгласно Министерството на опазването на горите и почвите на страната.

На елементарните туристи ще бъде неразрешено да посещават единствено регионите над манастира Ронгбук, който е на към 5000 м над морското ниво, прецизира китайската държавна новинарска организация " Синхуа ".

Алпинистите, които имат позволение да изкачат върха, който се извисява на 8 848 м, ще могат да употребяват по-високия лагер.

През януари управляващите оповестиха, че ще лимитират броя на разрешителните за катерене до 300 броя годишно.

В китайските обществени мрежи се популяризират изказвания през последните дни, че базовият лагер ще бъде затворен за непрекъснато за туристите, само че " Синхуа " цитира публични лица, отричащи това.

Официалното известие за затварянето на лагера беше направено през декември на уеб страницата на тибетските управляващи.

В него се посочваше, че три интервенции по разчистване през предходната пролет са събрали 8 тона боклуци, в това число човешки изпражнения и екипировка, която алпинистите са оставили горе.

Тази година също ще се провежда експедиция, която ще има за цел да в профил телата на алпинистите, които са починали в така наречен зона на гибелта над 8 000 м, където въздухът е прекомерно необичаен, с цел да се поддържа живота дълго.

Заради студа и огромната надморска височина, тези тела постоянно остават в планината в продължение на години или даже десетилетия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР