Китай е разположил противокорабни крилати ракети и ракети земя-въздух на

...
Китай е разположил противокорабни крилати ракети и ракети земя-въздух на
Коментари Харесай

Китай разполага крилати ракети в Южнокитайско море

Китай е разположил противокорабни крилати ракети и ракети земя-въздух на три от аванпостовете си в островите в Южнокитайско море, оповестява CNBC, базирайки се на добре осведомени неназовани източници.

Ако бъде доказано, това ще бъде първото разполагане на ракети от страна на Китай на островите Спратли, където няколко азиатски страни, в това число Виетнам и Тайван, имат конкурентни териториални искания.

Китайското военно министерство към този момент не е коментирало тематиката.

Според източниците според оценките на американските разследващи служби, ракетите са били ситуирани на три от рифовете на островите Спратли в границите на последните 30 дни.

Военното министерство на Съединени американски щати, което се опълчва на монтирането на военни уреди на аванпостове на изкуствени острови, издигнати от Китай, е отказало да разяснява въпроса. " Не разясняваме по въпроси от региона на разузнаването ", показал представителят на Пентагона.

Китай не е споменавал за разполагането на ракети, само че акцентира, че военните уреди на островите Спратли са чисто отбранителни и че може да прави каквото си желае на своя територия.

Грег Полинг, специалист по Южнокитайско море в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон, разяснява, че разполагането на ракети на аванпостовете ще бъде от значимо значение.

" Това ще бъдат първите ракети на островите Спратли, без значение дали противокорабни или земя-въздух ", посочи той.

Експертът добави, че такива разполагания са били предстоящи, откакто Китай построи подслони за ракети на рифовете през предходната година и към този момент разположи такива ракетни системи на различен остров, който се намира северно от островите Спратли.

Според Полинг това ще бъде значима стъпка по пътя на Китай към доминация в Южнокитайско море, което е главен маршрут за международната търговия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР