Китай е напът да изпревари еврозоната като размер на икономиката

...
Китай е напът да изпревари еврозоната като размер на икономиката
Коментари Харесай

Икономиката на Китай ще стане по-голяма от еврозоната още през 2018 година

Китай е напът да изпревари еврозоната като размер на стопанската система през тази година, написа Bloomberg. Брутният вътрешен артикул на Поднебесната империя ще доближи 13,2 трилиона $ през 2018 година, а 19-те страни от Европейски Съюз, които употребяват общата валута, ще реализиран 12,8 трилиона $.

През 2017 година еврозоната изпревари Китай с по-малко от 200 милиарда $.Азия, в това число мощните стопански системи на Япония и Индия, в това число и бързоразвиващите се страни като Филипините и Индонезия, към този момент надмина стопанските системи на Северна и Южна Америка през 2016 година. И по-бързия напредък в Азия ще усилва разликата през идващите години.

Китайските водачи заложиха на опцията на президента Си Дзинпин да резервира растежа постоянен, като отстраниха рестриктивните мерки пред неговото ръководство. Втората най-голяма стопанска система в света се отърсва от закъснение на растежа, а Си се пробва да реформира стопанската система от модел на ниски заплати и висок растеж към по-балансиран микс, където мощното вътрешно търсене играе по-значима роля.

За да се оправи с тежката задача, Китай би трябвало да позволи редица провокации. На първо място ще би трябвало да се оправи с големия си дълг, а финансовите пазари би трябвало да бъдат отворени за международните вложители. Правителството ще би трябвало да откри метод да позволи и казуса със застаряващото население. Според Организация на обединените нации четвърт от китайците ще бъдат на възраст над 60 години до 2030.

Китай ще пораства с най-малко 6% годишно до края на десетилетието и с сред 5 и 5,5 % през идващото десетилетие. Прогнозното уголемение на стопанската система на еврозоната мъчно надминава 2%.

Данни от плана Maddison на University of Groningen в Холандия сочат, че последният път, в който Китай е имал по-голяма стопанска система от тази на еврозоната, е било в средата на 19 век. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР