Китай е ключът към предотвратяването на евентуална оръжейна сделка между Русия и Северна Корея, казва експерт

...
Китай е ключът към ограничаването на потенциална оръжейна сделка между
Коментари Харесай

Китай е ключът към ограничаването на потенциална оръжейна сделка между Москва и Пхенян, каза експерт по севернокорейската армия и политика като руския президент Владимир Путин и неговият колега Ким Чен Ун изглежда са готови да се срещнат за преговори в Далечния изток на Русия.

Ким пристигна на борда на своя брониран влак на руската граница във вторник сутринта, пресичайки границата в руския град Хасан на път за срещата, където се очаква руският лидер да потърси достъп до запасите от севернокорейски боеприпаси, от които Москва силно се нуждае захранва войната си в Украйна.

Двамата лидери се оказват при променени обстоятелства, откакто се срещнаха за последен път през 2019 г., каза Фьодор Тертицкий, историк на Северна Корея и водещ изследовател в Института за корейски изследвания на университета Кукмин в столицата на Южна Корея Сеул.

И двамата лидери имат предмети за търговия, предимства за спечелване и натиск у дома, който може да ги насърчи да съгласуват стратегическите си интереси по-тясно, когато се срещнат в Русия.

Всеки договор обаче ще бъде „съюз от удобство“ и такъв, в който Китай – като най-големият търговски партньор, както и най-мощният политически покровител на Москва и Пхенян – мълчаливо ще има голямо влияние при решаването на изхода, каза Тертицки.


„Отношенията между тези две нации се основават на много измама и реторика“, каза Тертицкий пред Al Jazeera, контекстуализирайки текущото състояние на отношенията между Русия и Северна Корея.

Докато медийната продукция на Северна Корея, обърната към Запада, може да заеме силна позиция в подкрепа на руската инвазия в Украйна, медиите, които севернокорейците консумират, мълчат за войната, каза Тертицки.

Много севернокорейци може дори да не знаят, че Русия е нахлула в своя съсед, каза той.

„Дългосрочни опасности за света“

Факт, който не бива да се пренебрегва, е, че докато Съветският съюз беше съюзник на Северна Корея, Русия не е и подходът на Москва към Пхенян в продължение на много години до голяма степен беше в подкрепа на подхода на Китай, каза Тертицки. Това включва подкрепата на Москва за международните санкции срещу Северна Корея, които Китай подкрепя, и въздържането от подкрепа на тези, които Пекин не подкрепя.

Докато срещата на Путин с Ким във Владивосток през 2019 г. доведе до малко – и предстоящата им среща тази седмица може да следва формула от усмивки, взаимно осъждане на Запада и липса на последващи действия – условията на международно и вътрешно ниво се промениха и за двамата от 2022 г. , каза Тертицкий.


Армията на Путин се нуждае от доставка на милиони артилерийски снаряди, за да продължи с тактиката си за сравняване на градове в Украйна.

Ким контролира огромна местна оръжейна индустрия, която произвежда боеприпаси – артилерия и ракети – съвместими с оръжия от съветската епоха, които все още се използват от руските сили.

Подобно на Путин, Ким е в тежко положение у дома.

Севернокорейците страдат от сериозен недостиг на храна, икономиката се нуждае от суровини и гориво, за да продължи, а Ким иска твърди валути, както и достъп до най-новите военни технологии, за да продължи плановете си за военна модернизация, изграждане на по-мощни междуконтинентални балистични ракети ( междуконтинентални балистични ракети), разработване на атакуващи подводници с ядрено въоръжение и изстрелване на сателит.

Малцина могат да пропуснат символиката, ако докладите се окажат верни, че двамата лидери може да проведат срещата си на върха в руския космически център Восточни космодрум в района на Амур.

Това, че Путин и Ким могат да задоволят стратегическите интереси един на друг, е проблем отвъд войната в Украйна, каза Даниел Солсбъри, гостуващ научен сътрудник в Кралския колеж в Лондон.

„Северна Корея отчаяно иска стоки като храна, петрол, торове и други стоки“, написа наскоро Солсбъри в сайта за академични новини The Conversation.


От друга страна, Русия има „огромен военен, ядрен и ракетен промишлен комплекс, който... би могъл да осигури на Пхенян така необходимите технологични плодове“, каза той.

„Ако Москва се придвижи към това да стане редовен клиент на севернокорейските оръжия под ембарго, това ще помогне на Путин да поддържа незаконната си война срещу Украйна. Но потенциалната технологична печалба за Пхенян може да създаде дългосрочни опасности за света и също трябва да бъде взета под внимание“, каза той.

„Китай е единствената сила, която наистина може да ги спре“

Миналата седмица съветникът по националната сигурност на ООН Джейк Съливан предупреди Северна Корея, че ще „плати цена“, ако предостави оръжие на Русия, без да навлиза в подробности относно заплахата му.

В понеделник Държавният департамент на САЩ придаде по-голяма форма на тези предупреждения, заявявайки, че всяко споразумение между Ким и Путин за търговията с оръжия ще бъде посрещнато с още повече санкции, тъй като сделката би нарушила резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

На въпрос на брифинг за пресата колко субекти са останали в Северна Корея, срещу които вече не са наложени санкции от САЩ, говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че не може да отговори.

Въпреки че въпросът може да е прозвучал малко сардонично, отговорът на Милър не беше такъв.

Северна Корея е обект на строги санкции на ООН от години поради продължаващите изпитания на все по-мощни балистични ракети, както и усилията за разработване на ядрени оръжия. Русия също беше подложена на кръгове от санкции след нахлуването си в Украйна, но въпреки това продължи войната си.


Анкит Панда, експерт по оръжейната програма на Северна Корея, леко сатиризира усилията на САЩ да повлияят на действията на Северна Корея чрез подобни предупреждения в социалните медии миналата седмица. „Предполагам, че има все още неизпробвани прилагателни, с които бихме могли да подправим нашите строго формулирани едностранни и съвместни съобщения за пресата“, пише Panda.

За Тертицки няма голяма стойност в оказването на натиск върху Москва и още по-малко в опитите за оказване на натиск върху Северна Корея. Би било умно САЩ да насочат вниманието си към Пекин, ако не искат да видят севернокорейски оръжия, използвани на украинските бойни полета.

Кремъл гледа на Северна Корея като на твърдо в орбитата на Китай и „много рядко“ Москва би следвала курс на действие, който не е в крачка с възгледите на Пекин.

Докато Северна Корея може да иска да се диверсифицира от огромното влияние на Китай върху нейната икономика, Русия не може да си позволи да пренебрегне позицията на Пекин, когато става въпрос за нещо толкова противоречиво като потенциалната търговия с боеприпаси за военни технологии между Москва и Пхенян.

И ако сделката бъде сключена, Вашингтон трябва да знае, че негласно е имал благословията на Пекин, каза Тертицкий.

„Моят съвет към президента Байдън или към [държавния секретар] Антъни Блинкен или към когото и да било, бих казал: „Изпратете своя посланик при Китай“, каза Тертицкий.

„Китай е единствената сила, която наистина може да ги спре. Защото, ако те [Китай] кажат на Путин: „Ние сме недоволни от това, това е наша сфера на влияние, не търгувайте с тези момчета“, Путин вероятно ще ги последва, защото не може да си позволи да ядоса китайците“. p>


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР