Китай е една от трите основни заплахи за Белгия, сочи

...
Китай е една от трите основни заплахи за Белгия, сочи
Коментари Харесай

Белгийското контраразузнаване: Китай е една от трите основни заплахи за страната

Китай е една от трите съществени закани за Белгия, сочи отчет на белгийското контраразузнаване, представен в локални медии. Отбелязва се, че тази опасност се показва в наличието на китайски студенти в белгийските университети и в софтуерната взаимозависимост на белгийските далекосъобщителни сдружения от китайско съоръжение, осведоми Българска телеграфна агенция.

Пояснява се, че измежду китайските студенти се поддържа група от няколко десетки младежи, които идват от китайски военни университети и след завръщането си предават данни, получени от белгийските научни среди. Често с кражба на научни достижения се основават и развиват китайски военни технологии, които получават лиценз и по-късно се продават по света.

Допълва се, че цялата мобилна мрежа от четвърто потомство (4G) в Белгия е построена с китайско съоръжение, също както в Австрия, Литва, Кипър и Малта. Частично сходно съоръжение се употребява в далекосъобщителните мрежи на Германия, Холандия и Англия. Цитирано е изказване на белгийския министър по въпросите на цифровизацията Филип де Бекер, съгласно който китайска инсталация повече не се употребява в чувствителни области, да вземем за пример при обезпечаването на интернет по летищата.

Неотдавна белгийското контраразузнаване заяви, че е предизвестило университетските преподаватели да бъдат бдителни за заплахата от шпионаж от китайските студенти. Беше конкретизирано, че нарастват случаите на отказани визи на китайски жители поради подозрения, че шпионират в интерес на държавното управление в Пекин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР