Китари и усилватели на звездата на Dire Straits Марк Нопфлър

...
Китари и усилватели на звездата на Dire Straits Марк Нопфлър
Коментари Харесай

За повече от 8 млн. лири: Продадоха китари на Марк Нопфлър

Китари и усилватели на звездата на Dire Straits Марк Нопфлър бяха продадени на търг за повече от 8 млн. паунда - доста повече от предстоящото.

Нопфлър продаде повече от 120 свои китари и усилватели, като 25 % от приходите отидоха за щедрост.

Начело на продажбата застана китарата на Нопфлър от 1959 година Gibson Les Paul Standard Vintage, която бе продадена за 693 000 паунда, поставяйки нов международен връх за този модел.

Музикантът съобщи, че търгът е бил " необикновено премеждие ".

Dire Straits star Mark Knopfler's guitars sell for more than £8m at auction
— BBC News (UK) (@BBCNews)
" Много се веселя, че тези обичани принадлежности ще намерят нови реализатори и нови песни, както и че ще съберат пари за благотворителни организации, които значат доста за мен ", продължава той.

" Беше ми прелестно да видя какъв брой доста значат тези китари за толкоз доста хора и също по този начин се веселя, че те ще продължат да доставят наслада на доста хора посредством песните, записани през годините с мен. На вас, сътрудници музиканти, запалянковци и колекционери, поисквам всичко хубаво ", показа Нопфлър.

На лондонския търг се записаха участници и купувачи от 61 страни, като крайната сума, включваща наградата на купувача, доближи 8 840 160 английски лири.

Pensa-Suhr MK-1 на Нопфлър от 1988 година, с която той свири на концерта в чест на 70-ия рожден ден на Нелсън Мандела на стадион " Уембли ", беше продаден за 504 000 паунда, макар че оценката му беше единствено 8000 паунда.

Red Schecter Telecaster, която Нопфлър купува през 1984 година, с цел да запише шлагера на Dire Straits Walk Of Life, отиде под чука за 415 800 паунда, което е много над оценката му от 6 000 паунда.

Dire Straits станаха суперзвезди в средата на 80-те години с шлагера си Money for Nothing.

“Staggering ”: Mark Knopfler’s Guitar Collection has sold at auction for over $11 million – with a record-breaking ’59 Burst sale and 28 guitars fetching over $100K
— Guitar World (@GuitarWorld)
Колекцията на Нопфлър, която беше продадена на търг в Christie's в Лондон, обгръща цялата му 50-годишна кариера.

През ноември Нопфлър приказва пред BBC News за китарите си и сподели: " Надявам се, че на всички тях ще се свири, не мисля, че би трябвало да стоят в калъф. "

Китарата, на която Нопфлър свири, с цел да запише и извърши Solid Rock, е оценена на 6 000 паунда, само че е продадена за 277 000 паунда.

Продажбата включваше и Les Paul от 1983 година, с която Нопфлър записва Money For Nothing и Brothers In Arms и с който свири на сцената на Live Aid през 1985 година Цената му се оценяваше на 10 000-15 000 паунда, само че беше продаден за 592 000 паунда.

Първата електрическа акустична китара, която Нопфлър има, е оценена на 5 000 паунда, само че е продадена за 126 000 паунда.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР