Кислородолечението в домашни условия за болните с дихателна недостатъчност да

...
Кислородолечението в домашни условия за болните с дихателна недостатъчност да
Коментари Харесай

Пациентска организация: Държавата да поеме домашното кислородолечение

Кислородолечението в домашни условия за болните с дихателна непълнота да се поема на 100% от Здравната каса - за това настояха пациенти от разнообразни организации на кръгла маса в Народното събрание. 

Кислородолечението е приет способ на лекуване в Европа и се заплаща изцяло от страната в останалите европейски страни, с изключение на в България. В някои страни апаратите се отдават чартърен на пациентите, само че наемът може да бъде за сметка на фондовете или министерствата, стана ясно на полемиката. 

Една от аргументите за нерешения проблем е най-вероятно финансовият, споделя Наталия Маева - ръководител на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония:

" Един кислороден концентрат за домашна приложимост варира сред 2500 и 4000 лева Портативните концентратори, които дават опция на пациентите да не престават да бъдат дейни и да имат положително качество на живот - те са над 7000 лева Обикновено пациентите, които страдат от дихателна непълнота, са пенсионери по болест. Те нямат опция да заплащат тези суми ".

Националният съветник по белодробни заболявания проф. Коста Костов направи градивно предложение - НЗОК да покрива наема на кислородните апарати.

Зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева прикани: " Това, което чух от консултантите и представителите на пациентските организации в профила на другите болести, е, че сред вас самите към момента има диспути и не са изчистени параметрите както на индикациите в какви категории пациенти да бъдат включени в един или различен тип лекуване, по този начин и критериите за достъп до въпросното лекуване, уред. Трябва да се тръгне оттова, че да получим от вас една стратегия, критерии за тези пациенти, характерни бройки. Когато сте подготвени с това, ние институциите сме съгласни неотложно да се срещнем и да стартираме съответен диалог в границите на параметрите, които имаме по бюджета, и в границите на европейското финансиране ".

За близо 20 хиляди индивида тази терапия е животоспасяваща, сподели пред " Хоризонт " Стефан Тамбуев, ръководител на Сдружението:

" Проблемът при неналичието на кислородолечение в домашни условия е, че пациентът доста бързо доближава до положение на хипоксия. Това значи задушаване. Това задушаване се развива доста постепенно във времето. Нивото на О2 пада от ден на ден и повече. Просто ще им се спестят ужасно доста разноски, а те са в обстановка, когато съвсем всички са в обстановка на обществено здравно подкрепяне, което е примерно пенсионер по болест. Това е регламентирано взаимодействие в цяла Европа. Кислородотерапията в домашни условия не се поема от Здравната каса или от здравното министерство, тъй че това доста ще облекчи психическото и общественото положение на болните ".

 
Трудно е да се пресметна какъв брой ще коства това да се поеме от НЗОК, тъй като има разнообразни типове набиране на О2.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР