Кишинев игнорира ОНД в продължение на две години, а през

...
Кишинев игнорира ОНД в продължение на две години, а през
Коментари Харесай

Палят мостове. Молдова остави ОНД без пари

Кишинев пренебрегва Оперативно-наблюдателно дело в продължение на две години, а през май стартира развой на дефинитивно спиране на връзките. Молдова към този момент се е отдръпнала или е на път да се отдръпна от няколко десетки контракта, свързани с въоръжените сили, търговията и енергетиката. До какво ще докара това?

Сбогуването на румънката

В последния ден на юли молдовският парламент гласоподава за денонсиране на пет съглашения с Оперативно-наблюдателно дело: за съдействие в региона на труда, за поощряване на координирана политика в региона на стандартизацията, метрологията и узаконяването, за поддръжка и развиване на дребния бизнес в страните-членки на организацията. Освен това депутатите се сбогуваха с общото просветително пространство и съглашението за техническите бариери в зоната за свободна търговия.

В близко бъдеще същата орис ще сполети споразуменията за въоръжените сили и граничните войски, координацията на междудържавните връзки в електроенергетиката, обезпечаването на паралелна работа на електроенергийните системи и преноса на електрическа енергия. Освен това Кишинев към този момент не се интересува от спазването на единни периоди за взимане на индикатори от измервателните уреди за електрическа енергия, пренасяна по междудържавни електропроводи.

Службата за информация и сигурност (СИС) на Молдова приключи партньорството си с ФСБ на Русия и изпрати искане за денонсиране на съглашението за съдействие със Службата за външно разузнаване. От Разузнавателна служба на Великобритания обясниха, че от дълго време не са взаимодействали с съветските специфични служби, тъй че нищо фундаментално не се е трансформирало. Но не пропуснаха да обвинят Москва в подкопаване на молдовските политически институции, дестабилизиране на обстановката в републиката и опасност за териториалната целокупност.

Инга Сибова, представител на опозиционния Блок на комунистите и социалистите, е уверена, че по този начин ръководещата партия " Действие и взаимност " погребва личния си народ и страна. Лидерът на тази политическа мощ, някогашният президент Владимир Воронин, призна, че не разполага с цензурни думи, с цел да изясни какво се случва. Според него Мая Санду се отхвърля от вековната молдовска история, тъй че хората да живеят единствено в фантазията за европейска интеграция и обединяване с Румъния. В същото време никой не се занимава с стопанска система, тъй че скоро никой няма да остане страната - всички ще заминат да работят в чужбина.

Трошене на шаблона

В края на юли молдовските управляващи под предлог за шпионаж изгониха в родината им 22 съветски дипломати и 23 механически служащи. Твърди се, че те са конфигурирали противозаконни системи за събиране на информация на покрива на посолството. В дипломатическата задача останаха единствено 10 души.

От посолството споделиха, че цялото съоръжение е закупено в края на 90-те години в Молдова и забележителна част от него към този момент е ръждясала. Директорът на Втори отдел на страните от Оперативно-наблюдателно дело на съветското външно министерство Алексей Полишчук означи: това е следващата неприятелска стъпка, ориентирана към разрушение на двустранните връзки.

През февруари молдовският външен министър Нику Попеску приказва за 330 съглашения с Оперативно-наблюдателно дело. Процесът на излизане беше стартиран през май. Според шефа на Първи департамент на страните от Оперативно-наблюдателно дело на съветското външно министерство Микаел Агасандян Кишинев към момента е член на към 280 съглашения и извлича стопански изгоди от това. И откакто Санду пристигна на власт преди две години, молдовците не заплащат дялова вноска в бюджета на Оперативно-наблюдателно дело, пренебрегват срещите на държавните и държавните ръководители и не се причисляват към вземаните решения.

Протестирането неразрешено

Междувременно в Кишинев оповестиха основаването на Центъра за стратегическа връзка и битка с дезинформацията (ЦСКБД) – за битка с съветската агитация.

Тази организация получи правото да предлага законодателни начинания и й беше разрешено да осведоми силите за сигурност за ненадеждни жители. Директорите ще бъдат определени на конкурс, проведен от президента.

Националният антикорупционен център разкритикува самодейността на Санду. Според специалисти още на стадия на проектозакона в описанието му се употребяват формулировки " евентуално корупционери ". Няма и опрощение за нуждата от образуване на нова конструкция. В края на краищата Разузнавателна служба на Великобритания и Съветът по радиоразпръскване към този момент се борят с дезинформацията.

Бившият началник на Гагаузия Ирина Влах е уверена, че ЦСКБД ще популяризира пропагандата на Санду. Според нея всяка сериозна обява може да се квалифицира като провокация. В същото време съществена цел ще бъде интернет пространството, което за разлика от обичайните медии към момента е едва следено от президента.

Успех преди оставката

Експертите считат, че Мая Санду ще се опита дефинитивно да се отдръпна от Оперативно-наблюдателно дело преди края на президентския си мандат. Тя е уверена, че това ще улесни европейската интеграция.

Владимир Жарихин, заместник-ръководител на Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело, акцентира, че до момента Кишинев се отървава от контракти, които така и така не работят. Необходимо е да се подготвим за цялостно отдръпване от Оперативно-наблюдателно дело.

" Санду схваща, че Молдова ще загуби доста, в случай че неотложно скъса с Оперативно-наблюдателно дело. Например, ще загуби безвизовия режим. Това, което се случва в този момент, е рекламна акция за иден бракоразвод ", счита специалистът.

" Всички министерства и ведомства търсят какви съглашения имат с Оперативно-наблюдателно дело, с цел да ги денонсират. Например прекратиха съглашението за отбрана на труда. От позиция на грижата за нашите мигранти в Русия това е разрушителна стъпка. Политиката обаче е по-важна за Санду “, споделя молдовският политически анализатор Дмитрий Кисеев: „ Тя желае дефинитивно да скъса с Оперативно-наблюдателно дело, тъй като по-късно сякаш ще бъде по-лесно за Молдова да се причисли към Европейския съюз ”, добавя той.

Дори в случай че властта в Кишинев се промени, новото държавно управление няма да може да се върне в Оперативно-наблюдателно дело. Санду ще направи всичко по силите си за това – в това няма подозрение.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР