Киселото зеле си остава типично зимно ястие. Ако още имате

...
Киселото зеле си остава типично зимно ястие. Ако още имате
Коментари Харесай

Зеле и братовчеди

Киселото зеле си остава типично зимно ядене. Ако още имате от него, време е да го употребявате, тъй като с покачването на температурите скоро няма да става за ястие. Освен него, можете да сложите на трапезата и братовчедите му – брюкселско зеле, броколи, карфиол. Те всички имат неговите скъпи качества, а са и доста вкусни. Стават и за супи, и за предястия, и за съществени блюда. Съдържат доста витамини С, В, А, Е, желязо, калций, калий, фибри. Това е най-нискокалоричният зарзават.

Брюкселско зеле на фурна


 46-1 Необходими артикули:
500 г брюкселско зеле
1 с.л. балсамов оцет
1 с.л. зехтин
1 ч.л. мед
черен пипер
морска сол

Начин на подготвяне:
Зелките се почистват от външните листа и се разрязват на две. Смесват се с всички останали артикули и се разбъркват добре. Разпределят се в тава, покрита с хартия за печене. Слагат се в авансово загрята на 200 градуса фурна. Пекат се 10-12 минути. Изваждат се от фурната, разбъркват се и се пекат още 10-12 минути.

Задушено телешко с брюкселско зеле


 46-2 Необходими артикули:
600 г телешко месо
15 мл олио
2 глави лук
150 г моркови
150 г целина
сол на усет
5 зърна бахар
1 ч.л. бяла горчица
1 ч.л. семена от кориандър
400 г брюкселско зеле

Начин на приготвянe:
Нарежете месото на кубчета и го запържете до златисто, извадете го. В същия тиган запържете нарязания на едро лук до омекване. Сложете месото в йенска тенджера, от горната страна лука, морковите и нарязаната целина. Залейте с вода, тъй че да покрие, подправете, покрийте и задушете на умерена температура. През това време почистете брюкселското зеле, прибавете го към месото към 20-30 минути преди подготвеност.

Брюкселско зеле с гъби


 46-3 Необходими артикули:
2 с.л. зехтин
300 г брюкселско зеле
200 г гъби
3 с.л. соев сос
1 с л. мед
сок от 1/2 лимон
надробен черен пипер
ситно нарязан магданоз

Начин на подготвяне:
Брюкселското зеле се почиства от горните листа и се разряза на половинки или четвъртинки. Гъбите се почистват и се нарязват на филийки. В огромен тиган се сгорещява мазнината. Прибавя се брюкселското зеле и се запържва за 5-7 минути. Прибавят се гъбите и всичко се пържи още 5-7 минути. Соевият сос се разбърква с меда и лимоновия сок до еднородна примес и се изсипва в тигана. Задушава се още 3-4 минути. По предпочитание се прибавят фъстъци или лешник. Ястието се поръсва с магданоз и се смъква от котлона.

Голи сарми с кисело зеле


 46-4 Необходими артикули:
1 дребна глава кисело зеле
500 г кайма
5 с.л ориз
2 глави лук
чубрица
черен пипер
червен пипер
Начин на подготвяне:
Зелето се нарязва и се вари до омекване. Лукът се почиства и нарязва. Заедно с ориза и каймата се запържва в малко олио. Подправя се с аления и черния пипер. Всички продукти се смесват в тава, долива се вода или бульона от зелето и се пече до сваряването на ориза. Голите сарми се сервират топли.

Фаворити на седмицата


Киш с броколи, чери домати и сметана


 46-5 Необходими артикули:
250 г брашно
100 г масло
1 жълтък
1/2 ч.л. сол
1 с.л. вода
300 г сьомга
1 глава броколи
100 г чери домати
4 яйца
300 г заквасена сметана

Начин на подготвяне:
Най-напред се подготвя тестото. За задачата брашното, солта, нарязаното на кубчета масло, 1 жълтък и водата се смесват в дълбока купа и от тях се омесва приблизително твърдо тесто. То се увива в готварско фолио и се оставя в хладилника за половин час. Накъсаните на розички броколи се сваряват за няколко минути във вряща подсолена вода и се отцеждат. Филето от сьомга се нарязва на късчета. Чери доматите се измиват и подсушават. Яйцата се разрушават с малко сол, черен пипер и заквасената сметана. Тестото се разточва на кора по-голяма от диаметъра на тавата, в която ще печем киша, с цел да покрие освен дъното, само че и стените. Върху него се слагат броколите и рибното филе и се заливат с разрушените яйца със заквасената сметана. Отгоре се разпределят задачите чери домати. Кишът се пече в авансово загрята до 180 градуса фурна за към 40-50 минути. Преди да се разреже, се оставя да се охлади.

Пълнен цялостен карфиол


 46-6 Необходими артикули:
1 глава карфиол
500 г кайма
сол
черен пипер
кимион
1 яйце
1 филия самун
1 глава лук
майонеза за намазване

Начин на подготвяне:
Главата карфиол се сварява в подсолена вода (но да се внимава да не се развари) към 10 минути. През това време се омесва каймата като за кюфтета. Внимателно се разтварят цветчетата на карфиола с нож и се попълнят всички кухини с каймата. Така приготвената глава се слага в тава. Намазва се с майонеза. Пече се към 30 минути.

Пица с карфиол и моцарела


 46-7 Необходими артикули:
За тестото
350 г карфиол
1 яйце
50 г моцарела
50 г пармезан (по желание)
100 мл доматено пюре
сол и черен пипер на усет
босилек, розмарин
За декорация
босилек, сушени домати и рукола по избор

Начин на подготвяне:
Измийте карфиола и го сложете в блендер. Много значимо е да не чакате да стане на пюре, а на едри трохи. В купа смесете яйцето, пармезана и подправките. Добавете и карфиола. От тези съставки направете тесто, което поставете в тава върху хартия за печене в авансово загрята на 200 градуса фурна за към 15-20 мин. След като тестото е готово, го извадете от фурната и го намажете с малко зехтин и доматеното пюре, а от горната страна настържете моцарелата. Допечете за още 5-7 минути.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР