Киселото зеле е познато на човечеството много отдавна – още

...
Киселото зеле е познато на човечеството много отдавна – още
Коментари Харесай

Киселото зеле: Легендарни свойства и ползи на туршията

Киселото зеле е познато на човечеството доста от дълго време – още преди 2000 години има свидетелства за приготвянето му в Китай, а походите на Чингиз Хан към Европа отпреди близо 1000 години го придвижват и към нашите географски ширини. Киселото зеле е известна гарнитура и фалшификация в редица други култури в Европа, Азия и Америка. Маринованите или ферментирали храни са били доста скъпи в ерата преди замразяването, защото по този метод храната се е резервира свежа за по-дълго време (особено значимо при дългите пътувания).

За европейска татковина на киселото зеле се счита Германия, където то е сложено на фундамент в националната кухня, написа 24kitchen.

Киселото зеле е класическа българска зимнина, както туршията и киселите краставички.

От него се подготвят постни и месни сарми, свинско с кисело зеле, кокошка с кисело зеле и други Приготвя се и за мезе на салата, поръсено с червен пипер и олио, а на сока от ферментацията му се приписват именити свойства, най- значимото от които е, може би, лечението на махмурлука с по този начин наречения " бульон трезве ".

Ето и кои са главните изгоди на киселото зеле:

1. Повишава и укрепва имунитета

В киселото зеле се съдържа високо количество аскорбинова киселина, витамини С, Р, В1, В2, В6, К. В добавка също каротин, скъпи минерали, желязо, йод, магнезий, цинк и тартронова киселина, които го вършат извънредно потребно. Комбинацията от съставки укрепват имунната система и пазят организма през зимата.

2. Спомага на храносмилането

Още в древността хората са лекували стомашни проблеми с ястие на зеле. То лекува диарии, запек, вътрешни паразити (глисти), хемороиди, възпаления на червата и стомаха като въздейства удобно на чревните бактерии и усъвършенства чревната флора. Киселото зеле е натурален пробиотик.

3. Подобрява работата на нервната система

Зелето успокоява нервната система и понижава интензивността на щитовидната жлеза. Това го прави извънредно ефикасно средство срещу бодърствуване. Древните гърци препоръчвали пиенето на зелев сок като способ за по-бързо и умерено заспиване.

4. Помага за контролиране на тежестта

Киселото зеле е нискокалорично, съдържа огромно количество витамини и в същото време засища. Това го прави превъзходен вид за хората, които се борят с наднормено тегло. Същевременно тартроновата киселина в него не разрешава на организма да натрупва нови мазнини.

5. Профилактика срещу рак

Киселото зеле оказва помощ на чревните ензими да не трансформират преканцерогените в канцерогени. Това се случва като млечната киселина в него задейства имунната отбрана. Някои проучвания предлагат зелевия сок като различен способ за предотвратяване от рак на гърдата. Учените към момента учат действието му в опити да се открие лек срещу рак.

Консумацията на кисело зеле е противопоказна за болните от бъбречни заболявания, поради солта в него, която може да докара до отоци и задържане на течности.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР