Киселото мляко, спортът и музиката са само част от нещата,

...
Киселото мляко, спортът и музиката са само част от нещата,
Коментари Харесай

10 факта за България, с които трябва да се гордеем

Киселото мляко, спортът и музиката са единствено част от нещата, популяризирали ни по света. България е страна с богата история и просвета и всички ние би трябвало да се гордеем с триумфите, които нашата страна е постигнала.

Днес ви представяме 10 забавни обстоятелството, които ще ви накарат да се почувствате още по-горди българи.

1. Името

България е измежду най-старите страни в Европа и единствената, която от основаването си до през днешния ден не е сменяла името си.

2. Рафаиловият кръст

Рафаилов кръст, или кръст на Рафаил, е прочут дървен кръст, който се пази в Рилския манастир. Считан е за връх на дребната резба в манастира, за шедьовър на дърворезбата в България и в света. Създаден е от духовник на име Рафаил. Той употребявал тънко длето, игла и увеличителни лещи, с които пресъздал 36 религиозни подиуми с повече от 600 дребни фигури. Работата по това произведение на изкуството е траяла 12 години и е приключена през 1802 година, само че монахът изгубва зрението си.

3. Лавандуловите полета

През 2012 година България е преди всичко по произвеждане на лавандула в света, наред с Франция. Културата е импортирана в страната ни през 1907 година и се отглежда най-вече в регионите на Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Благоевград, а в последно време е необятно публикувана в цялата страна.


4. Горите

Горите в България са част от европейското и международно горско благосъстояние. През последните години общата повърхност на горските територии у нас непрестанно се усилва, като към края на 2013 година тя възлиза на една трета от територията на страната. В България живее едно от най-старите дървета на планетата – 1300-годишната Байкушева мура в Пирин.

5. Народната музика

Народната музика на България е измежду неповторимите неща, с които би трябвало да се гордеем. Характерни за нея са неравноделните тактове и по света са известни като „ български тактове “. Те са огромно предизвикателство както за слушателите, по този начин и за експертите.

 10 обстоятелството за България, с които би трябвало да се гордеем

6. Знамето

Българската войска е единствената в света, която в никакъв случай не е губила байрак, макар обстоятелството, че е взела участие във всяка една значима война.

7. Розовото масло

Около 70% от розовото масло в света е създадено у нас. То е съставна част в множеството парфюми и има още доста приложения. От XVII век България се е наложила като главен производител на розово масло и е съвсем монополист на международния пазар.

 10-те най-предпочитани дестинации за уикенд пътешестване в България

8. Съкровищата

Най-старото златно богатство е открито в България – Варненски Некропол и е от 4400-4100 г.пр.Хр. Намерените златни предмети главно съставляват украшения и приложения, както и предмети, които акцентират властта на владетеля. Ако следваме златното предписание, че който има златото, дефинира и разпоредбите, то ние можем да бъдем горди като народ, че територията на България е била населявана от могъщи цивилизации.

9. Църквата

Признаването на автокефалната българска патриаршия от Цариградската патриаршия през 927 година прави българската православна черква най-старата славянска автокефална православна черква в света.

10. Кирилицата

Българите са първите хора, които употребяват кирилицата, незабавно след основаването ѝ през IX век. А след присъединението на страната ни към Европейския съюз през 2007 година, кирилицата става третата публична книжовност в Европа.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР