Киселото мляко е една от най-полезните традиционно български храни. За

...
Киселото мляко е една от най-полезните традиционно български храни. За
Коментари Харесай

Разберете дали в киселото ви мляко има нишесте с този домашен тест

Киселото мляко е една от най-полезните обичайно български храни. За страдание, на пазара доста рядко може да се откри натурално кисело мляко - такова без сгъстители и подобрители. Дори " био " млеката са с много подозрително наличие, макар голямата си надценка.

 Най-честите добавки в киселото мляко са нишесте, сол, захар и изсъхнало мляко. Докато при последните три е много мъчно да се потвърди съществуването им в домашни условия, нишестето може да се " улови " доста елементарно.
 
Нишестето се съдържа в картофите, царевицата, пшеницата, ориза, овеса и други Изградено е от два полизахарида – амилоза и амилопектин, и двата – мономери на глюкозата. Впрочем, това е повода при топлинна обработка хлябът и картофите да получават блудкав усет.
 
Нишестето е бяло вещество, което в хранителната индустрия постоянно се употребява за сгъстител. Така или другояче, мястото му не е в киселото мляко. Много от вас несъмнено знаят, че нишестето елементарно се открива с йоден разтвор.
 
Вземете лъжичка от киселото мляко, което желаете да ревизирате. Капнете 2-3 капки йод върху него и изчакайте няколко минути. Мляко, което е сгъстявано с нишесте, ще промени цвета си в синьо-лилаво. Ако в млякото няма нишесте, то на мястото на йодните капки ще си остане характерният кафяв цвят на йода.

Ако млякото не е сгъстявано с някакви добавки, то би трябвало да отдели вода, в случай че престоява повече от час. Най-добрият метод да ревизирате дали едно кисело мляко е същинско, е като го употребявате за закваска. Ако се " хване ", значи съдържа млечно-кисели бактерии, които ферментират.
 
Приготвянето на домашно кисело мляко е най-сигурният метод да сте наясно със състава на това, което консумирате. В този случай е добре да обърнете внимание и на качеството на прясното мляко. / obekti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР