Кисело зеле за зимата – това е деликатес, към приготвянето

...
Кисело зеле за зимата – това е деликатес, към приготвянето
Коментари Харесай

Вкусно кисело зеле за зимата: как да го приготвите най-лесно

Кисело зеле за зимата – това е деликатес, към приготвянето на който мнозина се опасяват да пристъпят зааради публикувания мит, че това е дълъг и комплициран развой. А истината е, че в него няма нищо комплицирано, стига да следвате точни стъпки.

Здравословни качества на киселото зеле

Неслучайно то се подготвя за студените зимни дни – укрепва имунната система. Освен това усъвършенства работата на храносмилателната система и предотвратява развиването на язва и гастрит.

Едно от най-ценните му качества, е че предизвиква загуба на тегло. Съдържа малко калории, само че доста фибри, които са нужни за изгаряне на мазнините и за намаляване. Консумацията на кисело зеле засища бързо и за дълго време.

Ако непрекъснато го консумирате, функционалностите на нервната система се възстановяват – настроението и работоспособността ви ще се подобрят.

Как да приготвите най-лесно вкусно кисело зеле за зимата:

Пъpвo, зa дa cи нaпpaвитe киceлo зeлe, ви тpябвa дocтa гoлямo кoличecтвo зeлe. Зa хубaвo киceлo зeлe cи купeтe такова, кoeтo cъдъpжa виcoк пpoцeнт зaхap. Тaкивa ca copтoвeтe кaтo Кьoce, Ликopишкo бялo, Дъбeнcкo, Мapинoпoлcкo и дp. Избepeтe зeлки c eднaквa гoлeми – нитo мнoгo гoлeми, нитo пpeкaлeнo мaлки. Нaй-дoбpe e дa ca oкoлo килoгpaм.

Снимка: Фейсбук

Оcвeн зeлe, ви тpябвa и cъд, в кoйтo дa гo пocтaвитe. Обикнoвeнo ce изпoлзвa гoлям бидoн.

Продукти за бидон от 80 л:

Около 35 кг едри и стегнати зелки, клончета чубрица, 2-3 ябълки, 2-3 глави лук, 1 кочан царевица, 1 алена зелка или глава алено цвекло за цвят, за всяка зелка по 1 ч.л. сол; за саламурата: 40 л вода, 2 кг морска сол/или на 1 л вода по 50 г сол.

Приготвяне:

Обрязвате в дълбочина кочаните на зелките във формата на конус и слагате в него по 1 ч.л. сол.

В бидон нареждате зелките компактно с отворите нагоре. Между редовете слагате чубрица на клончета, резени алено зеле, резени лук и резени ябълка. Така подреденото зеле оставяте да престои 24 часа.

Прибавяте още части лук и ябълка. Царевицата слагате, с цел да е стипчив сокът.

Възвирате саламура от водата и солта и прецеждате.

Заливате зелето с изстиналата саламура, затискате с чиста кръстачка и 1 по-голям речен камък.

Претакане на зелето – да или не?

Пpeтaкaнeтo e нaй-дocaдният мoмeнт, кoгaтo пpaвитe киceлo зeлe, кaтo имeннo тoвa e пpичинaтa дocтa oт дoмaкинитe дa ce oткaзвaт дa пpaвят тaзи вкуcнa зимнинa. Зелето се претака главно, с цел да се разпредели отмерено саламурата – солния разтвор. Обикновено съгласно старите обичаи, това се прави най-малко 2 пъти седмично.

Задължително ли е обаче претакането на зелето? Краткият отговор е НЕ. Поне не е наложително, в случай че ще вършиме зеле в бидон с разтворена сол във вода – саламурата, с която заливате зелето. Според мнозина експерти, тази процедура е остаряла и просто е останала като бит. Вече не е нужно, в случай че не вършиме киселото зеле в прекомерно огромни съдове.

Снимка: Фейсбук

Тайната да минете без претакане е доста проста  – солта, която използвамте, би трябвало да се разтвори изцяло. И откакто това се случи – не е нужно да се претака. Приблизително на 10 литра вода се поставят 300 грама сол.

След като изяснихме въпроса с претакането, остава само… да почакате малко и вашето зеле ще е готово.

Снимка: Freepik

Обикновено след 25-30 дни зелето към този момент може да се употребява. И да се наслаждавате на една от най-традиционните и вкусни български зимнини.

 

Източник – Sinor.bg

 

Още вести четете в: Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР