Кируна, градче в Северна Швеция с население от около 23

...
Кируна, градче в Северна Швеция с население от около 23
Коментари Харесай

Откриха големи подземни богатства в шведски град. Призоваха жителите му да го напуснат

Кируна, градче в Северна Швеция с население от към 23 хиляди поданици, ще се наложи да бъде разселено поради открието, че под земите му има богати находища на редкоземни метали, които може да се окажат най-големите на територията на Европа.

Градът ще бъде изместен на към 3 км от настоящето си местоположение, където ще бъде повдигнат Ню Кируна, където управляващите твърдят, че безусловно всички здания от остарелия град ще бъдат издигнати и в новия, в това число и локалната лютеранска черква от 1912 година

Разбира се, целият този развой ще отнеме дълго време, като се чака преместването да не е завършило до 2035 година От своя страна жителите ще упорстват новото място да има повече пешеходни зони и по-лесен достъп до природата за осъществяване на всевъзможни типове действия навън.

Иначе самият град Кируна е издигнат преди към 125 години, с цел да подслони чиновниците, които са работили в индустриалния комплекс в региона. Жителите му населяват повърхност от 20 000 квадратни километра, в която има към 6000 езера, минават реки и огромно количество гори, осведоми 20minutos.

Що се касае до редкоземните метали, локална компания счита, че под Кируна лежат към 585 млн. тона минерали, от които има минимум един милион тона празеодимови или неодимови оксиди, които са съществени материали за производството на електрически транспортни средства. Добивът им обаче няма да стартира в идващите 10-15 години.

От своя страна Еба Буш, шведският министър на енергетиката, търговията и индустрията, разяснява, че „ електрификацията, самодостатъчността на Европейски Съюз и независимостта от Русия и Китай ще стартират точно в тази мина “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР