Киров обясни, че ако и Кожарева не се съгласи да

...
Киров обясни, че ако и Кожарева не се съгласи да
Коментари Харесай

Пламен Киров: Възможно е Горица Кожарева да стане служебен премиер

Киров изясни, че в случай че и Кожарева не се съгласи да стане длъжностен министър председател, до момента в който бъде определено ново Народно заседание, ще работи държавното управление в оставка.

" Основна задача на служебното държавно управление е да провежда почтени и свободни избори. Правителство в оставка в този случай не може да провежда избор. Ако не бъде назначено служебно, хипотетично би могло да се стигне до конституционна рецесия ", разяснява още проф. Киров. 

По думите му до такава обстановка може да се стигне, в случай че всички, които могат да бъдат назначени за длъжностен министър председател от президента съгласно новите конституционни разпореждания, откажат. 

Според измененията в главния закон вариантите пред Румен Радев са 10, само че от тях две към този момент са изключени - омбудсманът Диана Ковачева, която бе определена за арбитър в Страсбург и заместничката й Елена Чернева-Маркова, чиято оставка бе гласувана към този момент от Народното събрание. Така опциите пред президента са председателят на Народното събрание Росен Желязков, шефът на Българска народна банка Димитър Радев, подуправителите Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев и заместниците му Горица Кожарева и Тошко Тодоров. Междувременно обаче водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че няма да разреши.

Въпреки всички условности, ултиматуми и спънки, проф. Пламен Киров предвижда, че няма да се стигне до конституционна рецесия. 

" Когато одобряваха измененията в Конституцията и показаха преди всичко настоящия ръководител на Народно събрание за възможен длъжностен министър председател, това е допустимо най-несполучливото решение. Вие по какъв начин си представяте една ярка политическа фигура, тъй като за ръководител на Народно събрание не се избира някой чужд политик, да взе участие в длъжностен кабинет? Някои хора би трябвало да престанат да опитват с Конституцията, тъй като се получават неприятни решения ", безапелационен бе конституционалистът. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР