Кирил Петков се появи на протеста на Правосъдие за всеки

...
Кирил Петков се появи на протеста на Правосъдие за всеки
Коментари Харесай

Протестът на „Правосъдие за всеки“ на жълтите павета няма да съживи увехналия политически рейтинг, но вече избива на шизофрения

Кирил Петков се появи на митинга на " Правосъдие за всеки " на 23 май. После Висш съдебен съвет избра Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор.

Първото съществено социологическо изследване след извършените предварителни парламентарни избори и образувания с родилни страдания кабинет „ Денков-Габриел “ донесе предстоящи резултати. Коалицията на 7 партии и 77 НПО-та „ ПП-ДБ “ губи над 5% поддръжка и към този момент се употребява с утвърждението на под 20% от гласуващите у нас. Това бе предстоящо от политическите анализатори, за които на последния избор групировката е стигнала своя пик и оттук нататък, изключително след влизането в колаборация с ГЕРБ и Бойко Борисов, я чака интервал на свободно рухване. Той ще стане напълно забележим и изразителен след постоянните локални избори през есента.

В обезверен опит да забавят пропадането идеолозите на „ ПП-ДБ “ прибегнаха до нормалното си оръжие – митингите на жълтите павета. Затова способства и лятото, което както знаем добре подготвя към биричка и приятна разходка с другари в топлите софийски вечери. Само че това избива на шизофрения.

Инициативата „ Правосъдие за всеки “, част от „ ПП-ДБ “, реши да провежда митинг пред Съдебната палата. Срещу кого – против личния си правосъден министър ли? Пълен нонсенс, както биха споделили модерните жълтопаветници. Сринаха се, съгласно социолозите, провокираха лавина от рецензии с първите безумни назначения и в този момент отново ще късат подметките на гуменките. Преди от Народното събрание до Съдебната палата, в този момент противоположното. Като ветропоказатели.

Апропо, несъмнено отново ще се обидят от сериозни изявления като тази. Припомняме, че ядосан на идентични разбори в медиите прекаралият три месеца в парламента  т.нар. юрист Николай Хаджигенов заведе всеобщи искове против издания, дръзнали да подлагат на критика безпринципността на митингите пред правосъдната система преди 5-6 години. Е, представителите на четвъртата власт завоюваха делата, а Хаджигенов даже не беше уведомил изгубилите си клиенти, на които им се наложи да заплащат и правосъдните разходи.

В последна сметка какво желаят през днешния ден от „ Правосъдие за всеки “? Да се отстрани института на основния прокурор. Тази дивотия провокира спокоен смут даже и за техните официални и неофициални водачи – експремиерът Иван Костов, уважаваният конституционалист проф. Екатерина Михайлова, даже тогавашният Джак Спароу от Росенец Христо Иванов (напоследък поизгубил нужната за морски десант физическа форма).

Какво друго желаят? Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да не разисква избирането на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор? Сигурно, тъй като ги е боязън, че и Пленумът на Висш съдебен съвет ще го избере? Но и това щесе окаже проблем, нали? Кого да изберат кадровиците за и.д. основен прокурор – може би някой от членовете на Съюза на съдиите в България ли? Не се харесва персоналният състав на Висш съдебен съвет. Ами да накарат „ ПП-ДБ “ да договарят за лъчение на представители от парламентарната квота на съвета, няма различен метод. Пък тогава лицата на „ Правосъдие за всеки “ може най-сетне да си намерят същинска работа, а част от тях да си заплащат и наложителните здравни осигуровки.

Какво е „ Правосъдие за всеки “? В реалност в никакъв случай не е било достоверна неправителствена организация, още по-малко гражданска. Става дума за улична шпицкоманда на ПП-ДБ от няколко адвокати с прекомерно противоречива подготвеност и много постна биография, чиято детска фантазия е да получат партийни назначения като членове на Висш съдебен съвет. И дано всички, които бъдат подлъгани да вземат участие в следващия им водевил да знаят, че поддържат група неуспели лица с правно обучение, които викат конюнктурно против всеки основен прокурор – спомнете си, първо против Цацаров, след това против Гешев, през днешния ден против Сарафов, а на следващия ден против кого още…?

Вместо да стачкуват пред Съдебната палата, да целунат ръка на шестимата кадровици от Прокурорската гилдия, снели доверие от Иван Гешев и поискали отстраняването на някогашния основен прокурор. „ Правосъдие за всеки “ доста викаха против Гешев, само че не направиха нищо. Постигнаха го членовете на Висш съдебен съвет, решили, че досегашният обвинител №1 прекалено много е нагазил в полето на политиката.

Както са тръгнали от ИПВ, на следващия ден ще вземат да повдигнат Гешев за свое знаме, поради желанието му да влиза в политиката със поръчката да подлага на критика правосъдната система. Реформата и измененията в Конституцията всеки миг би трябвало да са обект на сериозен спор в Народното събрание, а в него вземат участие даже ПП-ДБ. Ами значи „ Правосъдие за всеки “ саботира точно тях. Защото оферират смяна на главния закон, съгласно която се отстранява фигурата на основния прокурор, само че пропущат да уточнят, че тази корекция е допустима единствено от Велико национално заседание. 

С две думи – всички авторитетни адвокати у нас се оповестиха против приумиците на ИПВ, само че те държат да се разхождат по паветата. Явно такава им е политическата задача. Само че към този момент всеки разумен жител схваща, че единствената цел на това мероприятие е съживяването на нечий посърнал рейтинг. И нищо повече.

А правосъдната промяна?

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР