Кирил Петков съобщи важна за България новина, свързана със зависимостта

...
Кирил Петков съобщи важна за България новина, свързана със зависимостта
Коментари Харесай

Кирил Петков: Преди две седмици бяхме най-зависими от руския газ в ЕС, сега сме с нулева зависимост

Кирил Петков заяви значима за България вест, обвързвана със зависимостта от съветския газ.

Искам да поздравя моя другар Марк Рюте. Той беше един от първите министър-председатели, с които се чух, откакто бях определен за министър председател. Още тогава сред нас се усети химия, която през днешния ден се удостовери.

Това разгласи на брифинг в Министерски съвет премиерът Кирил Петков, откакто организира работна среща с нидерландския си сътрудник Марк Рюте. 

" Обсъдихме планове сред двете страни в областите земделие и IT. Дадохме си задача до септември да отворим фонд за вложения в агритек. Това ще е композиция сред нови технологии и земеделието. Говорихме и за развиването на инфраструктруни планове. Дадохме си задания в идващите няколко месеца тези проекти да ги превърнем в съответни стъпки и идващия път да подпишем контракти. Говорихме и за образованието, тъй като Нидерландия е водеща в това отношение ", сподели още българският министър-председател. 

" Разговаряхме и за общата ни енргийна сигурност. И двамата сме на мнение, че дружно и обединени сме доста по-силни и никой не може да трансформира едностранно договорите с страни членки на Европейски Съюз. Потвърдих на Марк Рюте, че нашата твърда позиция е за нулева корупция, както в България, по този начин и в Европейски Съюз. Руските енергийни планове включват доста корупция и двамата сме безапелационни, че това е неприемливо. Бъдещето е пред нас и дружно ще работим за развиването на тези прокети ", добави Петков.  

Петков: Нямат ни доверие за Шенген, тъй като сме ги лъгали през годините

" Бъдещето на Северна Македония би трябвало да бъде в Европейски Съюз. Това не предстои на коментар, само че би трябвало дружно да изминенм този път посредством обща работа. Когато този път бъде изминат, държавното управление ще внесе в Народното събрание предложение за ратификация за приемането на РСМ в Европейски Съюз. Членството ни в Шенген също е обвързвано с доста работа по отношение на премахването на корупцията. Премахването на корупцията ще е положително за нас и задачата не е единствено да се покажем пред европейските си сътрудници. Преди няколко седмици бяхме най-зависимата страна от съветския газ. Сега сме страната с нулева взаимозависимост от съветския газ. По този метод ние спряхме огромен поток от средства, с които Путин да води войната. Имам упования, че Европейска комисия ще прояви схващане и ще ни разреши да не наложим ембарго на съветския нефт. Няма по какъв начин от 95% взаимозависимост от газа да паднем на нула и в това време да паднем на нула и с съветския нефт. Надявам се, че Европейска комисия ще ни разбере ", отговори на журналистически въпроси министър председателят Петков, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР