Кирил Петков: Подготвяме съвместно честване на Гоце Делчев

...
Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на РС Македония
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на РС Македония и от тези 8 дни 4 прекара с българското правителство. Това показва желание, че иска да се свърши работа. Това заяви премиерът Кирил Петков, отговаряйки на въпроси на депутатите в парламента за последиците от двете срещи с македонския премиер, предаде репортер на БГНЕС.

„Министрите, които дойдоха в България, бяха огромен брой и имахме огромни напредъци в повечето сфери. Подписахме 3 меморандума, които бяха в много ключови сфери, сред тях и за Коридор №8. Той изпадна от листите на европейските проекти, ако искаме да го вкараме, това ще се случи със съвместна работа“, каза Петков.

Той заяви, че докато са вървели дискусиите по икономика и инфраструктура, двете страни са разговаряли и за темите, които са важни за България –правата на българите в РСМ и рамковата позиция.

„Ковачевски каза, че не вижда проблем с вкарването на българите в РСМ в тяхната Конституция. Той не се обвърза с време. Вече не се говори за пет плюс едно, а за четири плюс едно. Това само по себе си е напредък“, заяви премиерът.

Според него много декларации са се казвали от двете страни, но истинската работа не е била свършена.

„Организирахме календар за срещи на всеки 7 дни. Радвам се, че дори в историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци. Не смятам да сменям никакви членове на Историческата комисия. Мисля, че сме свършили добре работата за тези две седмици“, каза Петков.

За 4 февруари подготвяме съвместно честване с РС Македония за Гоце Делчев по случай 150 години от неговото рождение, добави още премиерът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР