Кирил Петков, министър на икономиката, в разговор с Илиана Беновска

...
Кирил Петков, министър на икономиката, в разговор с Илиана Беновска
Коментари Харесай

Кирил Петков на 19.06.21-ра – за „Джъмбо“, за Линда, за баща си Петко, за спасяването на алпиниста Боян Петров – в първото му интервю в политиката

Кирил Петков, министър на стопанската система, в диалог с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ по „ Радио К2 “ и онлайн във Facebook и Ютюб на 19-ти юни 2021 година, съобщи позиции по следните тематики:

Къде е приключил образованието си и по какъв начин е почнал професионалният му път?

Кирил Петков описа, че родителите му са учители по биология и по български език. На 20 години е приключил Университета на Британска Колумбия във Ванкувър. Тогава е станал и татко, брачната половинка му е от Канада. След завършването си е отпътувал за Белгия, където е работил за 6 милиардна канадска компания. Занимавали са се с отваряне на заводи за бланширани картофи и замразени храни. „ Как стана тази работа, в този момент, като Ви слушат, си споделят – този е връзкар? “, попита Беновска. Гостът ѝ отговори, че е бил в топ 10 на университета. Те са били изпратени в Торонто на среща с бизнеса и той е употребявал тази опция, с цел да вземе първата си работа. Казал е на един от предприемачите – „ аз съм пристигнал в Торонто, желая да се върна с работа “. Той се е впечатлил и го е поканил. Малко по-късно е бил поканен в Брюксел със задачата да ръководи 1,5 милиарда. Така е схванал по какъв начин работи света и по какъв начин се движат парите. След това е бил поканен назад в Торонто и там се е научил по какъв начин една огромна компания може да вложил в разнообразни страни.

„ Вие се срещнахте с един американски вложител, който е бил консултант на Барак Обама, това някак си остана в тишината, Дан Шомон, защо пристигна този човек тук? “, попита Беновска. Кирил Петков отговори, че към този момент се е срещнал с десетина предприемачи от Съединени американски щати. Шомон се е интересувал от всевъзможни вложения, които имат логичност, както и плана „ Три морета “. Разговаряли са по какъв начин могат посредством този план да се привлекат американски вложения. Министърът на стопанската система съобщи, че ние приказваме за ниските си налози, само че към момента не вършим пари от това.

Приятелството му с Асен Василев и подозренията за нерегламентирани дейности при приемането на позволение за градеж в индустриална зона Божурище.

„ Вярно ли е, че в един интервал сте опитвал да продавате самолетни билети посредством Скайп и в какви връзки сте били със притежателя на Скайп, не е ли имало скандал, че употребявате името? “, попита Беновска. Кирил Петков отговори, че с подобен бизнес се занимава министърът на финансите Асен Василев. Неговата компания е една от четирите в света, които дефинират цените на самолетните билети.

„ Вие какъв бизнес сте развивал, „ Волаком “ е компания, която сте основал с татко си ли? “, попита Беновска. Кирил Петков описа с малко предистория. Той изясни, че след завръщането му от Харвард е привлякъл един американски фонд на стойност 10 милиона и е вложил в „ Джъмбо Плаза “ в София на околовръстното и „ Ботевградско шосе “. След като е продал постройката се е сдобил с много средства и си е споделил, че повече не му се занимава с недвижими парцели и желае да влага в нововъведения, добавена стойност и външните пазари.

Водещата попита Петков къде си заплаща налозите. Той отговори, че всички налози си заплаща в България. Той добави: „ Когато описвам по какъв начин се харчат държавни пари го усещам с корема си, тъй като съм платил толкоз доста налози на нашата страна. Да си заплащам налозите постоянно съм го чувствал като част от дълга да бъда жител. Никога не съм ги крил, нямам офшорки, всичко ми е в България! “.

Кирил Петков продължи, че след решението си да влага в нововъведения е почнал да обикаля български компании и се е натъкнал на една доста забавна – „ ЕйКом “. Един ден бащата на брачната половинка му му се е обадил и му е споделил – Кириле, купи ми радиоусилвател от България, тъй като най-хубавите се вършат в България и другояче би трябвало да очаквам 1 година. Оказало се е, че тази компания се намира в София в „ Красна поляна “. Кирил Петков е бил извънредно впечатлен от притежателя и е решил да прави бизнес с него. Собственикът на компанията е разказал, че е създал робот, който плаши птиците от летищата. Липсвала е обаче биологическата част. Тогава са наели екип от биолози. „ Това за мен е визия за нововъведения, когато две разнообразни дисциплини, които нямат нищо общо, биология и инженерство, се съчетаят. Направихме патент за апарат, който да гони птици от летища с акустичен инстикт. В момента тази компания е една от доста сполучливите български компании – „ Волаком “! “, изясни министърът на стопанската система. Той добави, че към този момент е излязъл от тази компания и по-късно е основал компанията „ Провиотик “.

„ Каква е тази връзка с Асен Василев? “, попита Беновска. Кирил Петков отговори, че Асен Василев е бил най-умният му състудент в Харвард. Василев е направил три образования в Харвард, разчитайки единствено на знанията си и на стипендии. Веднага са станали другари.

„ А вашето другарство по какъв начин се осребри, аз съм задала тематиката „ каква е цената да си министър на стопанската система “, звучи иносказателно, освен финансово, само че и морално? Кажете истината, по какъв начин попаднахте в индустриалната зона в Божурище. Говори се от сътрудници, че целият конкурс, с цел да се сдобиете с правото на градеж, в действителност е нагласена от Вас и Асен Василев, тогава министър на стопанската система в служебното държавно управление на Марин Райков? “, попита Беновска. Кирил Петков отговори: „ Когато приказваме за бистрота, това се отнася и до нас. ПИК подаде цялостния въпросник до мен по тази преживелица и аз им дадох всичките документи. Правото на градеж, за жалост на ПИК, тъй като няма вест, е добито през 2014 година януари. Аз излязох от „ Волаком “ през август. Когато бях във „ Волаком “ доста желаех да отворя цех за произвеждане на тези апарати за плашене на птици и си споделих – на тази поляна би трябвало да създадем клъстер от софтуерни компании. Срещнахме се с „ Оптикс “, „ Ейком “, „ Волаком “, „ БиЕмЕс “, всички български компании с висока добавена стойност! “.

„ Но правилно ли е, че настояването до Асен Василев за предоставяне на позволение, за основаване право на градеж, настояването е номер 26Н-66 е от 23.05? Решението за основаване правото на градеж върху парцел Божурище също е обещано на същата дата? “, продължи с въпросите си Беновска. Кирил Петков отговори, че не е правилно и по тази причина е дал цялата документи на ПИК. Той продължи, че след Асен Василев министър на стопанската система е станал Драгомир Стойнев, който анулира решението на Асен Василев и прави ново решения за целия клъстер да се даде право на градеж. Това се случва през септември 2013, когато Кирил Петков към този момент е излязъл от „ Волаком “. На базата на това решение 4 месеца по-късно се учредява фабриката. „ За страдание на ПИК има едни 5 месеца разлика! “, добави Петков.

„ Значи Вие не смятате, че би трябвало да бъде разследвана тази договорка било от прокуратурата, било от Валери Андреев, който е бил шеф на компанията „ Индустриални зони “, когато вие получавате правото на градеж, той сега работи в Министерството на стопанската система? Член ли е на комисията за инспекция на комерсиалните сдружения от системата на ведомството, каквато е и компанията „ Волаком “ и излиза ли, че ще ревизира самичък себе си под вашата шапка? “, попита Беновска. Кирил Петков отговори, че след влизането си в Министерството на стопанската система е решил да направи инспекция на сдруженията, тъй като министерството му е изглеждало като завладяно. Понеже разполага единствено с 2 месеца е трябвало да вкара в тази комисия най-хубавите специалисти по всяка тематика, по която би трябвало да се прави инспекция. Валери Андреев е доста добър специалист и схваща от тематиката за индустриалните зони, тъй като преди 7 години е бил част от борда на шефовете на „ Индустриални зони “. Кирил Петков добави, че заплатата на Андреев за тази работа е 600 лв..

„ Това звучи съмнително, като че ли той разчита да получи някакви други облаги от различен тип покупко-продажби, оборете ме, за 600 лв. и чистачката няма да се съгласи? “, попита Беновска. Кирил Петков отговори: „ Нормално е хората да са скептични, тъй като са били лъгани. Но служебното държавно управление, аз и Асен, ние сме тук, тъй като ни омръзна да вървим на митинги през последните години. Имахме жадност за смяна! “.

ББР.

„ Оборете изказванието, че желаете да приватизирате ББР и всичко това е квалифицирано още преди да влезете в служебния кабинет? Ние към този момент говорихме, само че е реалност, че Вие още на 11-ти май, без още публикуван декрет да станете министър на стопанската система, подавате искане до Българска народна банка да се сменят хората от надзора на ББР и по хлапашки, момчешки метод Стамен Янев, който тогава още беше заместник-министър на стопанската система, от своята персонална сметка заплаща таксата, която се желае от Българска народна банка за разглеждане. Нямате надлежно никакви атрибути, които са наложителни, с цел да се смени надзора на някоя банка, в тази ситуация ББР, Вие би трябвало да имате решение! Вярно ли е, че Българска народна банка е одобрила вашите претенденти, само че те стоят в изчакване? “, попита Беновска. Кирил Петков изясни, че законовият период с цел да се дефинира дали едни хора въобще могат да вземат участие в надзорния съвет на банката, е 60 дни. А тъкмо толкоз ще ръководи служебното държавно управление. „ И Вие по тази причина решихте да дадете начален подтик с риск да изглеждате малко измамнически, смешно е и Стамен Янев да не знае, че наподобява много екстравагантно, не че е нелегално, да платиш тази такса от личната си сметка! “, продължи Беновска. Кирил Петков отговори, че преди министърът да смени контрол или съвет, би трябвало да има утвърден тим. Одобряването на тима е с друго решение от това да ги смениш. Одобряването отмена 60 дни, а дали ще бъдат заменени по-късно е решение на министъра. Министърът на стопанската система изясни: „ И тъй като е 60 дни, сега, в който указът беше подписан, аз отидох и подадох тим, който може да бъде заменен, само че не да сменяме някой. Не желаех да се бавя нито ден, тъй като чаках това, което се случи. А какво се случи? Използваха всички вероятни процедурни хватки, за които могат да се сетят, в това число и да ни вкарат в съда. Използваха ги не тъй като някой желае да приватизира нещо, а тъй като 1 милиард се раздава на 8 компании! Нашите и вашите пари! “.

„ Оставете тази работа, тук няма наши и ваши пари! “, означи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че 1,4 милиарда публични средства са в ББР. Водещата означи, че те влизат там по силата на предопределение на банката. В ББР няма инвеститори елементарни жители, по тази причина хората не би трябвало да бъдат заблуждавани, че се оперира с техните депозити. Водещата попита Петков какъв брой фондове също така са привлечени в ББР! Кирил Петков отговори, че в ББР в действителност са привлечени разнообразни фондове, в това число китайски, само че 1,4 милиарда са привлечени от българския поданик. Министърът на стопанската система изясни: „ Вие работите рано заран в събота, аз работя в фирмите си, най-после плащаме налози и къде отидат те – за нарастване на капитала на ББР! “.

Водещата изрази мнение, че надзорният съвет на ББР ще си остане и след служебното държавно управление. Кирил Петков отговори, че би се хванал на бас, че това няма да се случи. Той още веднъж съобщи, че не е обикновено 8 индивида да са получили 1 милиард, това не е обикновено за една банка. Мечтата му е 10 000 дребни компании да могат да се финансират, вместо тези 8 индивида.

„ Но отново стигаме до популизъм, 8 индивида, а какъв брой други са взели? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че останалите 12 индивида допълват до 1,8 милиарда. И към този момент има доста дребни компании, които повишават цифрата.

Кредитите, които страната ще отпуска на дребни компании без поръчителство.

„ Аз съм дребен бизнес, притежател на медия, Вие обещахте, не персонално на мен, а на дребните компании да могат да взимат заеми, които да са до 70% от оборотите през миналите 2 години и да бъдат без поръчителство, да бъдат връщани до 7 години. Кой ще връща заема? Аз към този момент попитах, да речем аз взимам заем, с цел да разширя студиата, нямам поръчителство, само че Вие го въведохте като способ, след това нещо става или аз съм недобросъвестна и след това не ги връщам тези пари. Не ми ли пускате една кухичка въдичка, какво става след това? Кога ще мога аз да взема заем за тази телевизия? “, попита Беновска. Кирил Петков отговори, че ОББ, Пощенска банка и ДСК към този момент са подписали контракт и би трябвало да си създадат инструмента, с цел да дадат този заем. Водещата означи, че това може да отнеме доста време. Събеседникът ѝ отговори, че когато има конкуренция сред банките, те самите бързат, тъй като по-качествените клиенти са първи.

„ Коя банка ще е луда, да не ми сложи първо изискване за поръчителство и с какви такси „ ще ми одере кожата “? “, попита Беновска. Кирил Петков отговори, че част от гаранционната стратегия е, че банките не могат да желаят поръчителство от дребния бизнес. „ С какъв запас вие ще гарантирате пред тези банки, с ресурса на ББР ли? “, продължи Беновска. Министърът на стопанската система отговори, че в това число и с ресурса на ББР. Той продължи, че се събират фондове от „ Джереми “, ББР, EIF, изобщо всички извънбюджетни фондове се събират. Гаранционният фонд е към 1 милиард лв.. Тези средства обаче са извънбюджетни.

„ Но аз като не върна заема, този гаранционен фонд би трябвало да ми го покрие, ето ги отново парите на данъкоплатеца, които отиват при недобросъвестни кредитополучатели, които вие ще създадете в границите на 1 милиард! “, съобщи Беновска. Кирил Петков отговори, че хубавото е, че оптималната експозиция е до 3 милиона, а също така притежателят на компанията би трябвало да подпише контракт. „ Значи вие ще желаете солидарна отговорност с мое персонално имущество, в случай че сдружението няма? “, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че не се прави това и добави, че ще се избегне практиката да се дават пари на кухи компании. Той изясни: „ Ако имате компания, с която най-малко 3 години сте работили, може да вземете 7 годишен заем без първата година да плащате нищо! “.

„ Г-н Петков, аз имам опит в това, може би сте чели, няма по какъв начин банката да не ми сложи драконовски условия, контрол над осъществяването на плана, ежемесечен, всекидневен и даже ежеминутен доклад! Няма по какъв начин да не ми сложи условия, сходни на тези, които има в европейските стратегии! Хайде да се хванем на бас, че това няма да стане? Искате ли онлайн да създадем това нещо? Искам вашият план да успее, само че съгласно мен всичко това е измислица! На какво е басът? “, попита Беновска. Кирил Петков отговори: „ На каквото кажете, на тази ябълка, която ми подарихте! “. Беновска отвърна: „ Дайте да се хванем на нещо по-болезнено, сложете 10 000 евро и аз ще сложа 10 000 евро, в случай че взема заема, ще Ви ги дам, в случай че не взема – Вие ще ми ги дадете! Става ли? “. Кирил Петков отговори: „ Става, само че с отбелязването, че вие въпреки всичко сте компания за която не знам нищо, не знам какви са паричните ви потоци. Ако губите големи пари, а нямате вероятност да печелите, ние не желаеме да финансираме! Но за този бас поставям 10 000 евро и то мои персонални пари! “

Водещата Беновска изясни: „ На загуба сме, само че устояваме, оцеляваме към този момент 15 години! Всичко ни е законно, уредено, на ярко! “. Кирил Петков отговори, че въпреки всичко Беновска би трябвало да одобри изискванията, които банката желае, само че банките желаят да дават пари, тъй като са цялостни с пари.

„ Аз ще стартира тази седмица този опит и ще Ви помоля да Ви държа в течение, с цел да имаме противоположна обществена връзка дали това може да се случи и при какви условия! “, изясни Беновска.

Кампанията на „ Беновска пита “ и „ Радио К2 “ за дуалното и професионално обучение.

„ Започнахме една акция за дуалното и професионалното обучение под патронажа на Вашия предходник Емил Караниколов, тъй като Вие като министър би трябвало да сте угрижен за това, че нямаме междинни механически фрагменти. В тази акция участваха през министър-председателя до министри, вицепремиери, Църквата, народни представители, кметове. Много огромна работа, ковидът малко ни препъна. Искам да Ви обърна внимание да се ангажирате и с това във вашия мандат. Ние бяхме постигнали съглашение с всички министри да се върнат техникумите като образователни заведения! Ние направихме една ария, дано да я забележим! “, описа Беновска и пусна в ефир песента „ Денят “.

След края на песента водещата продължи: „ Обръщам се към Вас, ние сме многодетни родители, следим образованието, знаем, можем, аз се отхвърлих от академична кариера, може би щях да стана професор, само че взех решение, че мога на практика да се реализирам. Да продължим тази концепция, даже да не сте министър, най-после приключваме с „ предай нататък “, обърна се към госта си водещата. Той сподели, че изцяло поддържа концепцията и поздравява Беновска за песента и посланието. Той продължи, че мощно поддържа образованието и с Асен Василев водят от години харвардски курсове, като дават персонални пари, с цел да платят таксата към Харвард, с цел да може да образоват 60 индивида. Самият Петков е дарил половин милион на Биологическия факултет, с цел да се направи център за проучване и нововъведения. Там 25 студента всеки учебен срок работят в лаборатория на международно равнище.

Иновативната концепция за пробиотик с българската бактерия за кисело мляко, която се култивира върху сок от моркови.

„ Като говорите толкоз доста за пари, тук текат мнения, че се съмняват, че си плащате налозите, че укривате налози, че рекламирате безпочвено, има квалификации за служебното държавно управление. Но кажете за този пробиотик, който произвеждате, правилно ли е, че взимате суровината на доста ниска цена и слагате голяма надценка? “, попита Беновска. Кирил Петков отговори, че в действителност взима суровината на доста висока цена. Това е българската бактерия за кисело мляко, единствено че се култивира на сок от моркови. Той изясни, че професор от Харвард е потвърдил, че българската бактерия, като се изключи че прави кисело мляко, може да убива и доста от патогенните бактерии в човешкия организъм. Министърът на стопанската система изясни, че най-големият им пазар е в Съединени американски щати, само че продават и в Япония, във Франция и така нататък Клиент на компанията е Новак Джокович, както и Опра Уинфри. Уинфри е поставила продукта в списанието си като един от обичаните ѝ 20 продукта.

„ Кажете си облагите, щом сте толкоз открит и транспарантен? “, попита Беновска. Петков отговори, че е печелил сносно. Беновска попита: „ Какво значи „ сносно “, за някои хора сносно значи да взимат като вашия Валери Андреев 600 лв.! “. Кирил Петков отговори, че компанията му е печеливша от самото си начало. Няколкостотин хиляди е облагата в края на годината. Оборотите са над 2 милиона.

Участието му, дружно с неговия татко, в акцията по спасяването на Боян Петров.

„ Обвиниха ви, че с татко ви сте си създали пиар от това? “, попита Беновска. Кирил Петков отговори, че татко му в действителност му е дал най-хубавия образец какво е да си добър другар. Той продължи: „ Баща ми има изкуствена става, само че ми се обади и сподели – не мога да седнал съм и да виждам по какъв начин някакви хора си споделят – мисля за теб Бояне, само че никой не го търси! Летя още довечера за Китай! Аз бях на една среща и си споделих – какъв наследник съм, подобен, който ще каже на татко си „ триумф “, или ще се качим дружно. Заминах, накупихме екипировка за всичко, за което мога да се сетя. Кацнахме и видяхме, че никой още не е търсил Боян! “.

„ Но вие не сте имали подготовка да се качите на такава височина! “, означи Беновска. Кирил Петков отговори, че за него и татко му катерачеството е занимание. Затова са се чувствали относително готови. Той продължи: „ Кацнахме в Непал и казахме, че желаеме да летим за върха. Те ни споделиха, че коства 200 000 $. Казах им – аз съм в бизнеса, не запознат съм избавителни интервенции, само че желая да го създадем по този начин – 150 000 $, в случай че го намерите жив, 100 000 $, в случай че го намерите мъртъв и 50 000, в случай че излетите, с цел да съм сигурен, че ще го извършите. Те ми споделиха, че не можем да вземем разрешителни от Китай. За 8 часа взехме разрешителните от Китай и с татко ми летяхме, качихме се на 8 000 метра с отворени вертолети без кислородна маска. След 6 500 метра водачът ми сподели – кислородът е единствено за мен, вие си поемате риск. Помня това решение, и двамата с татко ми се погледнахме и казахме – тук сме, давайте нагоре! Не успяхме да го спасим, само че желая да благодаря на всичките си другари, тъй като цялата тази финансова интервенция, с изключение на избавителната, беше подкрепена от приятелите на Боян, брачната половинка му, аз и татко ми и още 20 другари. Една стотинка не беше взета от страната. Баща ми тогава даде образец какво е да си същински другари! “.

Подаръците.

Водещата Беновска подари на Кирил Петков ябълка с думите: „ Ще си разреша, защото времето евентуално ще покаже качествата Ви, да Ви подаря предплатено здрава, българска, алена ябълка, това е символичният подарък на „ Беновска пита “, в символ на доверие, че ще работите за България, за нас жителите и ще бъдете оптимално открит! “. Той отговори, че доста хора разпореждат доверие на него и ще се опита с дейностите си да покаже, че това, което прави, си заслужава за тях.

Водещата подари на Кирил Петков и книгата с изявлението ѝ с Ахмед Доган с думите, че ще му бъде доста потребно. Той подари на предаването книгата „ Хората, които трансформират България “ с думите: „ В тази книга има толкоз доста истории на толкоз доста българи, които отвън държавни управления, отвън министерства, в частния си живот са създали доста за България. Това са младежи, които ни трансформират! С пожеланието всеки един от нас да бъде част от измененията към по-добро! “. Така приключи диалогът сред Кирил Петков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ по „ Радио К2 “ и онлайн във Facebook и Ютюб на 19-ти юни 2021 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР