Кирил Петков и човекът, който заедно с баща си Петко

...
Кирил Петков и човекът, който заедно с баща си Петко
Коментари Харесай

Кирил Петков: Легендата за Боян и неговото присъствие са абсолютно живи

Кирил Петков и индивидът, който дружно с татко си Петко Петков, ръководеше избавителната интервенция за Боян Петров в Хималаите.

Двамата потеглят за Китай два дни, откакто стана ясно, че алпинистът е в неопределеност. Петко Петков е индивидът, поради който Боян се влюбва в планините и пещерите, а Кирил е негов другар и съидейник.

Благодарение на посланика на Китай в България Кирил Петков и татко му получават визи - 45 минути, откакто са ги поискли. Само за два часа се снабдят с екипировка и вечерта на 9 май хващат самолета за Непал, с ясната тактика, че Боян няма време и по тази причина би трябвало да се доберат оптимално бързо до планината, споделя Кирил в изявление за " Хоризонт ".

„ Затова ни се стори неефективно да тръгнем към базовия лагер – два дни с джипове, а оптимално бързо да стигнем до хеликоптерната компания, която би трябвало да излети. Заедно с българското посолство в Китай и българското посолство в Индия успяхме до 3.00 часа през нощта да изкараме първото позволение в историята сред Китай и Непал за прелет на вертолети от Непал към китайска територия. Авиационната организация на Непал се съгласи и още същата заран към този момент три хеликоптера се насочиха към върха. Почувствахме, че има късмет “.

Според Кирил китайското държавно управление ясно е осъзнавало, че Боян е воин в България и инициира лична задача, напълно непринудено.

„ Китайското държавно управление се самоорганизира и направиха лагер от 100 индивида с палатки – докторски кабинет, военни и специфична група катерачи, които за мен бяха неповторими хора. Въпреки този ден, духаше 20 метра в секунда, те стигаха до лагерите по заложения час. Докато от китайска страна беше всичко на доброволни начала, от непалска страна бяха поискали 200 хиляди $ за тези полети. Аз договорих 50 хиляди при опцията изобщо да летят и 150 хиляди, в случай че го намерят жив. “

Голямата вяра е била Боян да бъде открит във втори лагер.

„ Защото над втори лагер възможностите намаляваха. Този терен е като на Марс, няма нищо общо с нашите планини, те са просто едни големи цепки на този хладилник, част от тях покрити със сняг, част от тях се виждат, заледено на хребета, вятърът е необикновено мощен – 20 метра в секунда съвсем от самото начало. Аз съм сигурен, че по-подготвен българин от Боян, сега е нямало, само че даже и за подобен умел планинар, шансът да се направи дребна неточност, не е неосъществим – да не се усети дребна пролука, която е покрита със сняг, да се подхлъзне на хребета “.

След разбора на фотосите от хеликоптерите обаче се открива нещо забавно.

„ Единственото, което имахме като индикация, е, че в разбора на фотосите от вертолетите, видяхме стъпки, които ходеха от трети лагер до хребета. Дали това са били стъпки на отиване, дали са били стъпки на връщане, дали е стигнал от хребета до върха – никой не може да каже, само че факт е, че ги имаше тези стъпки – запълнени със сняг, само че на единия от филтрите се виждаха. Със сигурност е бил над трети лагер, сигурно е стигнал до хребета, по-късно е липсващ “

Има две хипотези за това по кое време и по какъв начин е липсващ Боян, сподели още Кирил.

„ Едната е да е паднал от самия било, по-късно да го е затрупал снега. Другият вид е в някоя от тези цепнати да е пропаднал, бързайки да се оттърве от някаква доста неприятна стихия, която най-вероятно се е случвала тъкмо, когато той се е опитвал да минава през този сектор “.

Легендата за Боян и неговото наличие са безусловно живи, сподели Кирил.

„ Със сигурност одобрих обстоятелството, че не е жив, само че легендата за Боян и неговото наличие е безусловно жива. Дори в този момент някои от идеите, по които той персонално е работил, фактът, че той е бил част от тези дела, ги продължава, и неговото наличие продължава да бъде там. Той имаше едно доста ясно предложение за Пирин “.

" Корал " беше друга идея на алпиниста.

Защо борбата за дюните продължава над 10 години ще чуете в предаването ни " Хоризонт за вас " от изявлението на Силвия Великова с Мирослава Петрова от Сдружението " Да запазим " Корал ".

В звуковия файл можете да чуете изявлението на Силвия Великова с Кирил Петков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР