Кирил Петков e ходил в Солун, за да поиска връщане

...
Кирил Петков e ходил в Солун, за да поиска връщане
Коментари Харесай

Кирил Петков бил в Гърция, за да върне костите на Самуил?

Кирил Петков e ходил в Солун, с цел да изиска връщане на костите на цар Самуил в България. Това изяснява и наличието на изключителния и пълномощен дипломат на България в Гърция Валентин Порязов на масата в ресторанта на петзвездния хотел “Хаят”, който се намира на околовръстния път за летището, на 13 километра от града.

Преди повече от месец Петков сложил задача пред български историци да създадат всичко допустимо, с цел да получим мощите на цар Самуил, “защото с този акт желал да остане в историята”. Заръчал да дадем на гърците, каквото желаят от нас, единствено и единствено да ни дадат мощите, твърди в. " Труд ", като се базира на свои източници от средите на " българскаата археология ".

Костите се намират в хранилище в музея за византийско изкуство в Солун. От 2014 година се вършат безуспешни опити за връщане на мощите в България, само че гърците слагат неизпълними условия. Претенциите им са България да компенсира Гърция с скъпи църковни реликви.

Колкото до Лена Бориславова, с която министър председателят Петков долетя с държавния аероплан в Солун, държавни източници споделят, че Лена има забележителни ползи и към археологията. Това изяснява наличието й на значимата среща в “Хаят”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР