Кирил и Методий са измислили буквите, за да могат днес

...
Кирил и Методий са измислили буквите, за да могат днес
Коментари Харесай

На шествието за Кирил и Методий: 4. Б номинира класната за м...

Кирил и Методий са измислили буквите, с цел да могат през днешния ден Асен и Радослав от 4. Б да четат обичаната им книга „ Алиса в страната на чудесата “. Но след Светите братя най-ученият човек в днешно време е класната им Таня Стайкова. Хем знае доста, хем държи на дисциплината. „ Съветва ни да учим, освен да си почиваме, да сме дейни и да желаеме от себе си още и още “, изясняват момчетата. Направо става за министър на образованието! Защо се чудят цялостен месец политиците кой да ръководи страната, като има подготвени фрагменти?!



Ето, да вземем за пример, госпожа Радостина Сейменска е подобаваща за министър председател, тъй като постоянно е загрижена за всички. Ивелина Георгиева пък прави най-хубавите празненства, когато някой има рожден ден, и може да поеме туризма, разсъждават хлапетата.



Макс от 2. Б клас е научил добре таблицата за умножение и могат да му се поверят финансите. А Божидар умее да сгъва самолети с техниката оригами по минимум 5 метода и всичките летят. Като нищо ще се оправи и с превоза, че и с армията – хем ще спестим пари от покупката на американски самолети.



Децата от СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ сигурно биха предложили свои номинации и за другите ресори в кабинета. Обаче, в случай че някой се интересува, да се обади на следващия ден. Защото през днешния ден учениците, родителите и целият екип на школото са на патронния празник на учебното заведение и тържествата за 170 година от първото честване на празника на Светите братя.



Честванията започнаха пред общината с танца „ Буенек “ на най-малките в школото, което само в града образова по специалност „ Танцьор “. За Хриси и Сияна от 1. Б стъпките на хорото и ръченицата са по-лесни от ученето, обаче дружно с тях към този момент са усвоили и всички букви. Асен и Радослав от 4. Б пък тропнаха с връстниците си Северняшки танц.



Най-малките танцьори и мажоретките на учебното заведение поведоха обичайното шествие по Главната улица, най-отпред бе и иконата на Светите братя. Към учебната общественост се причисли и шефът на Общински институт „ Старинен Пловдив “ Богомил Грозев. Честванията тази година се провеждат дружно от учебното заведение и ръководството на Стария град.



На днешния ден през 1851 година по самодейност на Найден Геров за първи път в Пловдив е маркиран празникът на Светите братя Крил и Методий – на 11 май, когато църквата уважава паметта им. От 1856 година по предложение на Йоаким Груев това става непрекъсната процедура, причисляват се Цариград, Шумен, Лом.



СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ и ОИ „ Старинен Пловдив “ поставиха цветя пред паметната плоча на Светите братя в Стария град, с цел да почетат паметта на основателите на писмеността, която през днешния ден употребяват 170 млн. хора по света.



Нели Георгиева докара сина си първолак, тъй като има вяра, че на децата би трябвало да се дава добър образец и у тях да се възпитава почитание. Сутринта споделила на Павел от 1. Б, че на този ден чества освен неговото учебно заведение, а и всички българи. Нели също е приключила СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ и желае от учебното заведение, което и да е то, да натрупа познания, само че и полезности в децата, да построява връзки и да поддържа, когато някой има усложнение.



Това схващане споделя и „ номинираната “ за образован министър учителка Таня Стайкова. Но на предлагането на децата реагира: „ Ама по какъв начин министър, аз мисля да се пенсионирам! “. В днешния ден тя получи двойно самопризнание - учебното заведение й присъди Златната значка на СУ " Св. св. Кирил и Методий ". Измежду младите преподаватели пък я заслужи Веселина Делчева.



Тържествата продължиха на Римския стадион с празничен концерт „ Български корени “ на учениците от хореографските паралелки на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “.



„ Общински институт „ Старинен Пловдив “ има съществена задача да опазва културното завещание и паметта за емблематични събития “, обърна се към децата и гостите шефът му Богомил Грозев. И благодари на всички, че вземат участие в честванията в тези комплицирани времена. Те пък се упражниха и в шахматно нареждане на възглавниците на Римския стадион, с цел да съблюдава публиката противоепидемичните ограничения за разстояние.



Снимки: Франк Воща

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР