Кирил и Методий са гордост за целия регион, трябва да

...
Кирил и Методий са гордост за целия регион, трябва да
Коментари Харесай

Зоран Заев: Кирил и Методий са гордост за целия регион

Кирил и Методий са горделивост за целия район, би трябвало да оставим историята на историците, а не на политиците. Това разяснява министър председателят на Македония Зоран Заев по време на среща с български публицисти.

По думите му в учебниците, в които е учил, е пишело за Солунските братя, които са имали задачи из целия район. „ Политиците не би трябвало доста да се занимават с история. За нас Кирил и Методий са славянските просветители и това е реалност, който 100 пъти повече ни свързва, в сравнение с ни разделя. Знам за задачата им, учил съм за задачата им в Охрид, България, Русия и въобще на всички места, където участва славянската книжовност и това е нещо, което единствено може да ни сприятели и сплоти, само че не може да ни отдалечи”, сподели той.

По време на брифинга Заев уточни, че историята ни е обща и да оставим разликите обратно.

Попитан чий цар е цар Самуил, той съобщи, че евентуално дебатът за това ще е безконечен, само че акцентира, че за него е по-важно в района да има съгласие и хората да живеят дружно. „ Това обаче е нашата обща европейска история. Искаме да гледаме напред и когато се връщаме към историята дано я използваме за доближаване, а не за разделяне”, безапелационен беше той.

На въпрос за албанския език в Македония министър председателят отговори, че в страната никой не е спрян да приказва езика си, само че не отговори дали ще бъде приет като формален.

Премиерът изрази вярата си за вложения от България и в най-кратки периоди български компании да отидат с желанието да вършат бизнес в Македония. Той добави, че чака търговията сред България и Македония да нарасне до размер от 1 милиарда $, като сега е 600 млн. $.

Посещението на Заев у нас продължава през днешния ден със среща с управлението на Българска социалистическа партия „ Позитано” 20.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР