Кирил Ананиев е авторът на бюджета на НЗОК, негови са

...
Кирил Ананиев е авторът на бюджета на НЗОК, негови са
Коментари Харесай

Фрогоко: Чрез Кирил Ананиев Пеевски превзема здравеопазването?

Кирил Ананиев е създателят на бюджета на НЗОК, негови са и рестрикциите и за медикаментите, и за новите клинични пътеки. Той управляваше Касата посредством Надзора. Стенограмите потвърждават това. На едно от съвещанията на НЗОК той декларира: " Елате да ви дам бюджета ". Това уточни пред Фрог доктор Николай Болтаджиев от МБАЛ „ Св. Богородица ” във връзка избора на ГЕРБ на заместника на Владислав Горанов за министър на опазването на здравето.
Ананиев прави държавния бюджет от времето на Тодор Живков, напомня медикът.

В поддръжка на думите му приказват и обстоятелствата, че е заместител министър по разходната част на бюджета в пет държавни управления – на Иван Костов, на Симеон Сакскобуррготски, на Сергей Станишев, в служебното на Георги Близнашки и в актуалното на ГЕРБ.

Ще напомним, че Ананиев нашумя преди време като рекордьор по взети бонуси и родственик на финансовия министър на ГЕРБ Владислав Горанов. Горанов пък от дълго време е прочут като персонален другар на Делян Пеевски и неговият човек в кабинета „ Борисов 2”.

Някои медии към този момент писаха, че обичаният му метод е вместо непосредствено да се конфронтира, като реже напълно избрани разходи, поискани от другите ведомства, да им отпуска някаква допустима сума. На правилото за всекиго по нещо. С парите на данъкоплатците това не е комплицирано деяние. Колкото до легендата, какъв брой добър бюджетар бил, самите бюджети през последните години го демонстрират. Става дума за безидейни и услужливи по отношение на ръководещите обединения закони. Нищо повече от това, никаква концепция за бъдещето на страната. Просто осъществяване на политически поръчки от настоящите ръководещи.

Затова и бюджетите от последното десетилетие си наподобяват толкоз доста. Първият, който вижда посредствеността на Ананиев е финансовият министър от първото държавно управление на ГЕРБ Симеон Дянков. Именно той го освобождава от поста.

По-късно през 2012 година в общественото пространство се появиха финансовите
бонуси, които Ананиев е получавал за своята работа. Бойко Борисов разгласи, че през мандата си някогашният по това време зам.-министър е получил към заплатата си 540 хиляди лв.. След като беше освободен от Симеон Дянков, Ананиев става секретар по финансовата политика на президента Георги Първанов - Гоце. Ценен кадър. След това Пеевски го предлага за финансов министър в кабинета „ Орешарски”, само че от Българска социалистическа партия се възпротивяват на концепцията. Тогава Ананиев става персонален консултант на премиера Пламен Орешарски.

Тъй като е племенник на Владислав Горанов, когато стана министър незабавно го върна в министерството. Кирил Ананиев има решаваща заслуга за кариерното израстване на Горанов. Той го взима в Министерство на финансите още през 1998 година, преди младият племенник, какъвто някои медии настояват, че е, да се е дипломирал в Свищовския стопански университет. Назначава го като експерт в отдел „ Извънбюджетни сметки и фондове”, който обслужва Министерски съвет, Министерство на вътрешните работи, МО, службите, НСО и прочие

Все ведомства, посредством които се събира голяма информация, само че и служебно състояние. В края на 1999 година Влади напуща Министерство на финансите и със задружните старания на обществения министър тогава Емилия Масларова и Кирил Ананиев единствено за две години става шеф на дирекция „ Финансова политика” към Министерство на земеделието. В средата на 2001 година Влади Горанов - още веднъж с помощта на роднината Ананиев - се връща в Министерство на финансите, само че към този момент като Главен специалист в дирекция „ Финансиране на държавни органи, стратегии и осигурителни фондове”. В края на 2001 година е назначен за шеф отдел „ Социални разходи”.

Тази служба Горанов заема до 2009 година, когато напуща и се включва интензивно в предизборната акция на Политическа партия ГЕРБ. Минава през Народното събрание, само че там не му харесва, и Бойко Борисов го прави министър във втория кабинет на ГЕРБ. Медиите са безапелационни, че Горанов е индивидът на Делян Пеевски в държавното управление, което подаде оставка. И с право. Защото точно Горанов разреши Пеевски да провежда национална рекламна акция срещу контрабандата, като в действителност популяризираше своята компания „ Булгартабак”. Тя бе взаимна с Министерство на финансите и митниците, които са подчинени на финансовото ведомство. Именно с помощта на Горанов не бе осъществена нито една финансова проверка или инспекция на съмнителните покупко-продажби по присвояване на активи на банкрутиралата КТБ от компании, свързвани с депутата от Движение за права и свободи.

Ананиев е член на Надзорния съвет на държавната ББР. Банката, която след разгрома на КТБ е като грижовна майка за Пеевски и компаниите, свързвани с неговото име. От ББР депутатът от Движение за права и свободи получава безпроблемно многомилионни заеми, някои от които са обезпечени по чудноват и неприемлив от закона метод.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР