Кириакос Мицотакис, 55-годишен, но изглеждащ много по-млад, кипи от енергия

...
Кириакос Мицотакис, 55-годишен, но изглеждащ много по-млад, кипи от енергия
Коментари Харесай

Гърция е европейски пример за успех

Кириакос Мицотакис, 55-годишен, само че изглеждащ доста по-млад, кипи от сила и задоволство, до момента в който прави обзор на четирите си години на поста министър-председател на Гърция с бърз лист от достижения и триумфи. Трудно е да си представим, че до момента в който изрежда блестящите статистически данни, той може да загуби болшинството и даже работата си; само че тъкмо това предсказват социологическите изследвания.

Кириакос Мицотакис, 55-годишен, само че изглеждащ доста по-млад, кипи от сила и задоволство, до момента в който прави обзор на четирите си години на поста министър-председател на Гърция с бърз лист от достижения и триумфи. Трудно е да си представим, че до момента в който изрежда блестящите статистически данни, той може да загуби болшинството и даже работата си; само че тъкмо това предсказват социологическите изследвания.

Изящен технократ, Мицотакис е един от любимците на Брюксел. След хаоса по време на ръководството на предшественика му, когато под управлението на радикалната лява партия " Сириза " Гърция се приближи до изхвърляне от еврозоната, последните четири години бяха голямо облекчение. Мицотакис последователно успокои напрежението в връзките със съседа си Турция - бързата помощ за жертвите на земетресението през февруари беше освен филантропична, само че и съобразителна.
Постиженията
Благодарение на впечатляващата стратегия за цифровизация той радикално промени метода, по който жителите взаимодействат с страната. Намали корпоративните налози, увеличи минималната работна заплата и пенсиите, само че въпреки всичко съумя да понижи високото съответствие на дълга към Брутният вътрешен продукт на Гърция, въпреки че това се дължи най-много на резултата от инфлацията, която увеличи номиналните доходи по-бързо от номиналните разноски.
Реклама
Под негово управление през предходната година Гърция регистрира съвсем два пъти по-висок растеж от междинния за еврозоната и се чака и тази година да го изпревари доста. Непрекъснатият поток от входящи вложения, в това число от такива известни компании като Microsoft и Pfizer, демонстрира, че Гърция към този момент не е считана за една от най-болните в Европа. Преди една година Гърция даже се снабди с първия си " еднорог " - онлайн банката Viva Wallet.

Всичко това значи, че през август предходната година кредиторите разрешиха на Гърция да излезе от механизмите за наблюдаване, наложени през предходните 12 години, откакто страната трябваше да моли за поредност от големи избавителни заеми, които се изплащат предварително. Сега Гърция може да взема заеми от пазарите по нормалния метод, като заплаща спред от по-малко от два пункта над този на немското държавно управление, почти същият % като този на Италия. Гръцкият спред доближи своя пик през 2015 година и беше към 10 пъти по-висок от настоящето си равнище. " Свършихме много добра работа в доста сложни времена ", споделя Мицотакис - може би нескромно, само че тъкмо.

Защо тогава в този момент над премиера са надвиснали тъмни облаци? Гърция отива на избори на 21 май и съгласно сегашните данни неговата партия " Нова народна власт " към момента е напът да завоюва най-вече места, само че единствено с към десетина повече от " Сириза " на Алексис Ципрас. Така той ще остане надалеч от болшинство, а и няма явни съдружни сътрудници. Бонусната система, която е неповторима за Гърция и Сан Марино в Европа, даваше 50 места на най-голямата партия, с цел да се реализира по-лесно болшинство, само че тази система към този момент е анулирана.

Мицотакис страда от два огромни казуса. Първият е неуточнен скандал, обвързван с подслушването на телефони на десетки политици, публицисти, предприемачи и други лица от страна на гръцката работа за сигурност. Сред подслушваните (макар и неуспешно) беше Никос Андрулакис, водач на третата по величина партия ПАСОК-КИНАЛ. Мицотакис признава, че е имало злоупотреби, само че отхвърля да е знаел нещо за тях. Въпреки това те са се случили по време на неговото ръководство. Много гърци считат за доста недоверчив обстоятелството, че откакто абсурдът избухна предишното лято, неговият личен племенник, който беше шеф на кабинета му, напусна държавното управление.
Реклама Твърде доста произшествия
Още по-голям проблем беше ужасната влакова злополука на 28 февруари в Северна Гърция, при която починаха 57 души, доста от които на 20-ина години. Гърция беше обхваната освен от печал, само че и от яд, откакто се появиха детайлности за необикновено слабите процедури и остарялото съоръжение, довели до злополуката. Макар че гръцките железници са били подценявани десетилетия, злополуката сякаш за мнозина опроверга изказванията на Мицотакис за рационализация. " Дадоха ни доста нови приложения, само че изпод нищо не се е трансформирало, споделя една бизнес дама от Атина. Обществените услуги в тази страна са все толкоз ужасни, колкото и преди. "

Държавната администрация и - което е още по-показателно - правосъдната система остават тромави и остарели, а Мицотакис не е направил нищо, с цел да се оправи с тях. " Той се занимава с повърхността, само че не и със същността ", споделя почитан банкер. Един от най-богатите гръцки предприемачи е по-груб. " Всички тези нелепости за рационализация, споделя той. Това не е по този начин. "

Премиерът отхвърля тези рецензии, акцентирайки подобренията, да вземем за пример в основния производител на електрическа енергия в Гърция, който той приватизира, или обстоятелството, че тази година за първи път новоназначените чиновници в държавната администрация трябваше да се явят на конкурсен изпит. Но той признава, че се нуждае от втори мандат, с цел да приключи работата си. Влаковата злополука го задължава да направи повече, споделя той.

Възможно е да не получи този късмет. Понастоящем е съвсем несъмнено, че никой няма да може да образува болшинство след идващите избори и че президентът ще назначи длъжностен министър председател (вероятно върховен съдия) до провеждането на нови избори, най-вероятно през юли, когато ще се води същинската борба. В този миг ще бъде въведен още веднъж модифициран, само че по-малко великодушен вид на системата за спомагателни депутатски места.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР