Киргизстан е готов да изнася питейна вода от ледниците си,

...
Киргизстан е готов да изнася питейна вода от ледниците си,
Коментари Харесай

Китай откри чуждестранен източник на питейна вода

Киргизстан е подготвен да изнася питейна вода от ледниците си, съобщи министър-председателят Акилбек Жапаров по време на визитата си в Китай тази седмица.

Той направи този коментар по време на срещата си с Уанг Да, ръководител на компанията за минерална вода Qingdao Laoshan, като означи неосъществения капацитет на водните запаси на страната.

" Ние стоим при извора на ледниците и сме подготвени да изнасяме чиста питейна вода за Китай, европейските и азиатските страни ", сподели Жапаров, като добави, че страната може да извлече огромна изгода от опита на компании като Laoshan. Фирмата е огромен китайски производител и дистрибутор на питиета, произвеждащ бутилирана вода, вода в бъчви и безалкохолни питиета.

Уанг Да изрази интерес към вероятността за импорт на вода от Киргизстан в Китай, а по-късно и на европейските пазари. След диалозите страните се споразумяха да насрочат спомагателни срещи за разискване на концепцията и правене на проект за деяние.

Китай от дълго време е изправен пред рецесия с дефицита на вода. По данни на Earth.org в страната живее 20 % от международното население, само че тя има достъп до едвам 6 % от международните запаси на прясна вода.

Изменението на климата и промишленото замърсяване също натежават върху водните ресурси на Китай. Според данни на китайското държавно управление общото ползване на вода в страната е повишено с 9% в интервала 2000-2015 година, а излъчванията на отпадъчни води са се нараснали с над 50%. През последните години Пекин започва редица планове, целящи да подобрят разпределението на водата в районите, и вкара ограничения за икономисване на вода, в това число плана " град-гъба ", предопределен за събиране и преработване на дъждовна вода.

 Според данни, основани на сателитни фотоси от Програмата на Организация на обединените нации за развиване, Киргизстан се гордее с повече от 9900 ледника и безконечни снегове, разпростряли се на повърхност от към 6680 квадратни километра. Ледниците съставляват към 3,3 % от общата повърхност на територията на страната и съдържат, по разнообразни оценки, към 600 милиарда кубически метра вода.

Въпреки това, съгласно известия в локалните медии, страната постоянно се сблъсква и с дефицит на вода заради несъответстващо систематизиране на водата и липса на инфраструктура, като кладенци за техническа вода и резервоари за питейна вода. Само през предишния месец няколко квартала в столицата Бишкек бяха подложени на нормиране на потреблението на вода. Властите твърдяха, че проблемите се дължат на изключително хладната пролет. Заради ниските температури ледниците не са се размразили в точния момент и равнището на водата в кладенеца Орто-Алиш, който доставя града, е спаднало до извънредно ниски равнища.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР