Кипърското застрахователно дружество „Олимпик“, което има офиси в България от

...
Кипърското застрахователно дружество „Олимпик“, което има офиси в България от
Коментари Харесай

270 000 автомобила в България, застраховани в Олимпик, с проблемна застраховка?

Кипърското застрахователно сдружение „ Олимпик “, което има офиси в България от 2009 година и чийто лиценз бе лишен от Комисията по финансов контрол при започване на май т.г., към момента не е изплатила дължимите суми от ПТП-та на потърпевши в произшествия. Проблемът е сериозен и доста хора не могат да получат компенсациите си за вреди, а процедурите се влачат с месеци.

За казуса се обърна към Флагман.Бг наша читателка, живееща във Враца, която претърпяла пътен случай. Автомобилът, с който пътувала, бил ударен от друга кола, която изскочила от път без преимущество. В двустранния протокол водачът признала виновността си, което значи, че разноските по ремонта би трябвало да се поемат от неговата застраховка "Гражданска отговорност ".

„ За жал се оказа, че водачът, която ни блъсна, е направил наложителната си застраховка в „ Олимпик “. Затова пари за вредите, които бяха обилни, към момента не сме получили от застрахователя. Колата е служебна и с цел да се употребява се наложи ние да платим ремонта, който ни коства повече от 600 лева Надеждата ни бе най-малко част от тези пари да се възвърнат, само че уви – случаят се случи през април, а до ден-днешен отговорът от страна на сдружението е много обезкуражаващ: „ В момента тече одит, другата седмица ще имаме изясненост. Размотават ни безобразно и към този момент от няколко месеца чакаме да пристигна "другата седмица “, разяснява пострадалата, която е родом от Бургас.

Комисията за финансов контрол (КФН) отговори, че лицензът на "Олимпик " е лишен от Министерството на финансите на Кипър заради неплатежоспособността на сдружението. Срещу клона на „ Олимпик “ в България, който е под юрисдикцията на КФН, са взети същите ограничения – компанията няма право да подписва нови контракти или да продължава съществуващите.

Това никога не значи, че гражданската ви застраховка, подписана с „ Олимпик “, е невалидна!

Резултатът обаче е, че в случай че извършите ПТП, за което вие сте отговорен, няма кой да изплати вредата на потърпевшия, което прави шофирането ви доста по-рисково, най-малко до момента в който не се възстановява вътрешната обстановка в застрахователното сдружение.

В момента там тече втори одит от самостоятелен инспектор, с който компанията обезверено се пробва да потвърди, че проблеми със счетоводството няма.

Наша инспекция сподели, че близо 10% от всички регистрирани цивилен осигуровки са точно към „ Олимпик “. Това на процедура значи, че по пътищата на България сега се движат близо 270 хиляди автомобила, чиято застраховка в реалност е единствено на хартия и пари от вреди не се изплащат.

Дружеството бе предизвестено за пръв път на 24 май т.г. да стартира да прави действия по заплащанията. Множество сигнали, че това не се случва, доведоха до второ предизвестие на 6 юни, доскоро повече от месец. До момента обаче наподобява нерешителност от страна на „ Олимпик‘ няма и компенсациите не престават да се бавят на основанието на това, че се организира въпросният одит.

Застраховката "Гражданска отговорност " на сдружения с проблема на "Олимпик " се поема от Гаранционния фонд. Това разясниха за ФАКТИ застрахователни брокери.

"Олимпик " няма право да подписва нови застраховки, а би трябвало да обслужва всички подписани до датата на тяхното приключване. Всяка застраховка "Гражданска отговорност " е с покритие в Гаранционния фонд. Пострадалите клиенти би трябвало да се извърнат към своя осигурителен брокер, напомнят специалисти.

Те показват, че съвсем всички застрахователи на българския пазар работят с презастраховане на риска посредством огромно европейско сдружение от застрахователния пазар.

От два месеца тече одит в компанията – майка в Кипър. Това обявиха за ФАКТИ от софийския офис „ Олимпик “. Оттам прецизираха, че са спрени всички заплащания по застраховки. Служителите на застрахователната компания от два месеца не са получавали и заплати.

На 11 май от Комисията за финансов контрол (КФН) оповестиха, че с решение на Министерството на финансите, Надзорен орган върху застраховането на Република Кипър, е лишен лицензът на „ Застрахователна компания Олимпик “ АД, която прави активност в България при изискванията на право на определяне посредством клон. В сходство със закона на Кипър на сдружението е възложен специфичен лиценз, който включва единствено опция за продължение на активността по към този момент подписани контракти, споразумяване на висящи искания и събиране на дължими към сдружението награди, както и да удовлетворява други отговорности.

За използването на специфичния лиценз е назначен специфичен админ - „ Мазарс ООД “ (Mazars Limited), представлявано от Павлос Накузи и Петрос Накузи дружно или поотделно, със обвързване да подсигурява, че за интервала на специфичния лиценз сдружението ще прави единствено упоменатите нагоре действия.

Назначеният специфичен админ дава отговор и за цялостната активност на застрахователя, в това число за активността му в България.

В отговор от „ Олимпик “ обявиха, че активите на компанията са обезпечени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР