Кипърските турци не са малцинство в Кипър, а кипърската гръцка

...
Кипърските турци не са малцинство в Кипър, а кипърската гръцка
Коментари Харесай

Турция: Присъстваме с желязна воля в Източното Средиземноморие

Кипърските турци не са малцинство в Кипър, а кипърската гръцка общественост не би трябвало да се счита за единствен стопанин на острова, съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай. Това изявление той направи във връзка желанията за отваряне на квартал Вароша в севернокипърския град Фамагуста, който е следен от турската войска, откогато жителите му се изселиха през 1974 година при турската окупация.

" Още един път желая да подчертая, че Турция никога няма да си затваря очите пред желанията на кипърската гръцка общественост да се смята за единствен стопанин на острова и да употребява едностранно естествените благосъстояния. Ние присъстваме с желязна воля в Източното Средиземноморие ", сподели Октай, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите на вицепрезидента Вароша ще бъде отворена и ще бъде обезпечено връщане на парцелите " по обективен метод в светлината на историческите документи ".

" Никой няма право да третира кипърските турци със статут на малцинството на острова. Ние нито бихме разрешили сходно нещо, нито кипърският турски народ би се съгласил на това ", добави Фуат Октай.

Подобно изказване неотдавна напряко и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Вароша, в миналото първокласен курортен квартал на град Фамагуста, беше зарязан, когато северната част на остров Кипър бе завладяна от турската войска през 1974 година след инспириран от Гърция прелом на кипърските гърци. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР