Кипърската икономика, която почти спря след поредицата правителствени мерки за

...
Кипърската икономика, която почти спря след поредицата правителствени мерки за
Коментари Харесай

Кипър произвежда "с чували" хлорохин срещу коронавируса, цената на 100 таблетки е само 7.28 евро

Кипърската стопанска система, която съвсем спря след поредицата държавни ограничения за затваряне на компании за произвеждане и търговия, с цел да се ограничи разпространяването на ковид, получи внезапно нов подтик. Освен да пресмята негативните последствия и загуби от пандемията, бизнесът се включи в борбата с нея, написа investor.bg.

Тласъкът пристигна от фармацевтичната промишленост и „ преоткриването” на на ниска цена, известно и създавано в Кипър лекарство. Познатият от години антималариен медикамент хлорохин /chloroquine/ може да се окаже огромната вяра за лекуване на инфектираните с ковид.

Въпреки че още няма безапелационни научни доказателства за неговата успеваемост против новата болест, той нашумя след изследвания и научни известия от Китай и други страни за обещаващото му потребление в композиция с антибиотици против Covid-19.

Същият този хлорохин от години се създава от Remedica Ltd - водеща фармацевтична компания в Кипър, която с него внезапно се озова в центъра на мощен публичен интерес. При нужда тя може да създаде задоволителни количества от препарата, бе доказано от здравните управляващи в Кипър.

т тази седмица лекарството към този момент стартира да се ползва при пациенти, страдащи от Covid-19 в островната страна. То е включено в лечебните схеми, дадени на всички лекари от първа линия, оповестиха във вторник (31 април) от Министерството на здравеопазването.

100 таблетки за 7.28 евро

„ Хлорохинът е всекидневно лекарство, което се намира в обилие в Кипър, имаме го с чували”, успокои проф. Петрос Караянис, експерт по микробиология и молекулярна вирусология в Университета на Никозия. Той е и член на Консултативния теоретичен комитет по пандемията към Министерството на здравеопазването.

„ Имаме задоволително количество хлорохин, което да покрие вероятните краткосрочни и дълготрайни потребности на пациенти с хронични болести и вероятно да се употребява за битка с пандемията Covid-19”, увери министърът на опазването на здравето на Кипър Константинос Йоану.

„ Remedica ще доставя страната с хлорохин гратис и в такива количества, каквито са нужни, до момента в който запасите не бъдат изчерпани. Запасът се счита за задоволителен, с цел да се лекува вирусът колкото е възможно”, съобщи в особено известие в петък /27 март/ доктор Михалис Неоптолему, основен изпълнителен шеф на компанията-производител.

Хлорохин /хлорохин фосфат/ е известно, необятно публикувано и налично в Кипър лекарство. Сегашното му приложение е при заболели от лупус или ревматоиден артрит.

Максималната цена на опаковка от 100 таблетки от 250 мг е 7.28 евро, съгласно настоящия от 28 февруари ценови лист на Министерството на здравеопазването. Продуктът на „ Ремедика” е включен и в лекарствената листа, прилагана във влязлата в деяние преди по-малко от година /от 1 юни предходната година/ нова национална система на здравно обезпечаване в страната.

След като хлорохинът нашумя в общественото пространство като помагащ против ковид, той беше издирван всеобщо в аптеките на острова, само че лекарството се продава единствено при медицински показания с рецепта, предизвести ръководителят на Общокипърската фармацевтична асоциация Елени Пиера в изказване пред Кипърската осведомителна организация.

В портфолио от над 300 медикамента

Производителят на хлорохин „ Remedica Ltd” е една от най-бързо разрастващите се компании в Кипър, водеща в неговата фармацевтична промишленост и стопански живот. Тя е основана през 1960 година и през шестте с десетилетия се трансформира в одобрено име на интернационалните пазари в създаването, производството и продажбата на генерични лекарствени артикули.

Компанията се гордее, че индустриалните й уреди са най-модерни. Нейните пет завода са ситуирани на обща повърхност от над 45 000 кв. метра в крайбрежния град Лимасол.

Хлорохин е един от над 300-те медикамента в портфолиото на „ Remedica Ltd”, които се продават допълнително от 100 страни. Досега компанията е продавала таблетки хлорохин фосфат със захарно покритие на пазари в цяла Европа, Близкия изток, Азия, Северна Америка.

Над 90% от приходите на компанията идват от външните пазари, въпреки че задоволяването на вътрешните потребности остава неин приоритет. Реализираният от „ Remedica” износ доближава съвсем половината от износа на цялата фармацевтична промишленост на Кипър, която през последните години постоянно е в челната тройка на водещите отрасли-износители.

Лекарствената компания има десетки награди - за качество, износ, като най-хубава в промишлеността, за запазване на околната среда, за корпоративна обществена отговорност. Две следващи години – 2018 и 2019-а, тя бе избирана за „ народен победител “ в Кипър в Европейските бизнес награди /European Business Awards/, най-мащабния бизнес конкурс в Европа.

Първите количества хлорохин към този момент са предоставени на здравното министерство като подаяние от „ Remedica Ltd”, оповестиха от компанията. На въпрос от Investor.bg оттова не показаха точния размер на дарението, само че още веднъж потвърдиха, че създаваните количества от медикамента хлорохин са задоволителни, с цел да покрият актуалните и бъдещи вероятни потребности в страната.

Освен, че ще доставя гратис страната с хлорохин, компанията разгласи, че ѝ подарява също по този начин 10 респиратора и 500 000 хирургически маски за медицинския личен състав, борещ се с пандемията. И двете доставки се чакат през април.

На първа линия

Хлорохин към този момент стартира да се ползва в борбата против ковид в Кипър. Включването му в схемите за лекуване на пациенти, страващи от новата болест, бе утвърдено тази седмица, след рекомендациите, които даде Консултативният теоретичен комитет по пандемията към Министерството на здравеопазването.

Съобщението за новата терапия в Кипър бе направено в същия ден, когато от Европейската комисия обявиха, че успеваемостта на антималарийните медикаменти хлорохин и хидроксихлорохин против заболяването, породена от новия вирус, „ към днешна дата не е доказана”. Изявлението бе в коментар на вътрешно мнение на Европейската организация по медикаментите /EMA/.

„ Хлорохинът е едно от главните медикаменти, употребявани в лекуването в интернационален проект. Ние също го добавихме в лечебния логаритъм.

Инструкциите на Министерството на здравеопазването към лекарите са да го ползват в ранните стадии на болестта “, обясни решението проф. Петрос Караянис от научния комитет. Той посочи и че лекарственият микс, който ще се употребява, включва хлорохин /хидроксихлорохин, хлорохин фосфат/, антибиотици и антивирусни препарати.

Следвайки рекомендациите на Консултативния комитет, лекарите стартират да предписват композиция от антибиотика азитромицин и хидроксихлорохин/ хлорохин единствено при пациенти с доказана зараза Covid-19 след лабораторни проучвания, разгласи във вторник (31 март) Организацията за здравно обезпечаване /HIO/, която е виновна за осъществяването на новата национална здравна скица /Gesy/.

Организацията категорично отбелязва, че не всички пациенти се нуждаят от това лекуване. Според решението й неговото започване ще става по преценка на лекуващите лекари, въз основа на насоките, издадени от Консултативния теоретичен комитет към здравното министерство.
Всички пациенти с доказан Covid-19 би трябвало да се свържат с персоналния си доктор, с цел да обсъдят дали е належащо използването на тези медикаменти. Тези, които получат предписания от него, би трябвало да се свържат с една от избраните 12 аптеки в цялата страна, с цел да ги получат, изяснява процедурата HIO. Лекарствата ще бъдат доставени по домовете им.

Сделка – лекарство против респиратори

Въпреки възходящия поради пандемията интерес към хлорохин и опциите за локалното му произвеждане, Кипър забрани както неговия експорт, по този начин и на всички медикаменти от страната.

„ С цел ограничение на разпространяването на Covid-19 и попречване на възможния срив на здравната система, налице е незабавна нужда от опазване и поддържане на задоволителен ресурс от лекарствени артикули в републиката, който да обслужва потребностите на популацията и да се избегне дефицитът вкъщи “, се показва в издадената в петък /27 март/ заповед на министъра на опазването на здравето Константинос Йоану.

В момента единственият метод за износ на фармацевтични артикули е с позволение на здравния министър, като писменото му утвърждение е належащо за всеки експорт, в това число за други страни-членки на Европейски Съюз.

Кипър обаче към този момент употребява хлорохин в междудържавни покупко-продажби. Първата бе контрактувана на най-високо държавно равнище. След телефонен диалог сред президентите на Кипър Никос Анастасиадис и на Израел Реувен Ривлин в петък /27март/ бе обявено, че Кипър ще достави на Израел хлорохин /като не бе конкретизирано неговото количество/, а в подмяна ще получи от Тел Авив 50 респиратора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР