Кипър за първи път отчита двуцифрена инфлация – през юли

...
Кипър за първи път отчита двуцифрена инфлация – през юли
Коментари Харесай

Кипър за първи път отчита двуцифрена инфлация

Кипър за първи път регистрира двуцифрена инфлация – през юли тя доближи 10,9% по отношение на юли предходната година, заяви Статистическата работа в четвъртък. Това е най-високата ѝ стойност от 41 години – от август 1981 година, съобщи БНР.

Поскъпването на живота в Кипър се дължи основно на нарастванията на електрическата енергия, чиято цена се е повишила с съвсем 62% по отношение на предишния юли, и на горивата – с 44%, демонстрират статистическите данни. Само за един месец – през юли по отношение на предходния юни, електрическата енергия е поскъпнала с близо 17%, което е най-високият регистриран растеж.

Според наблюдението на пазара на Кипърската асоциация на потребителите за 7-те месеца на тази година цените на електрическата енергия са нарастнали с близо 50%.

Значително понижение през юли по отношение на юни статистиката записва единствено в групата " Облекло и обувки ". Те са поевтинели с над 10%, което съгласно специалистите е поради сезонните разпродажби в този интервал.

Досега държавното управление одобри три пакета на обща стойност над 350 млн. евро с ограничения за отбрана на популацията от въздействието на растящите инфлация и енергийни цени.

През септември семействата и бизнесът ще получат първата си сметка за ползване на ток в интервала юли-август, част от която ще бъде субсидирана от страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР