Киното е лъснатият щит на Атина, четем по средата на

...
Коментари Харесай

Секс, полиция и роботи в заключения Берлин

" Киното е лъснатият щит на Атина ", четем по средата на лудата трагикомедия " Каръшко блъскане или шантаво порно " (Bad Luck Banging or Loony Porn) на румънския режисьор Раду Жуде, която завоюва " Златната мечка " на тазгодишното издание на влиятелния кинофестивал " Берлинале ".

Става въпрос за щита, в който Персей гледа отражението на Горгоната Медуза, когато отсича главата ѝ, тъй като в случай че я огледа в очите, ще се вкамени от смут. " Ние, хората, не можем да виждаме същинския смут, тъй като той ни сковава със заслепяващ боязън. Можем да го забележим и разпознаем единствено когато гледаме картини, които го пресъздават ", четем по-нататък.

Филмът на Жуде е такова огледало на днешна Румъния със смешния ѝ неоконсерватизъм и шовинизъм в едно общество, което още носи белезите на непреработеното си тоталитарно минало. Звучи ви познато? Не е инцидентно.

Всъщност сюжетът на " Каръшко блъскане или шантаво порно " е като взет от таблоид: учителката Еми (Катя Паскариу) и мъжът ѝ се снимат, до момента в който вършат секс, клипът попада в интернет. Родителите на учениците ѝ от елитното частно учебно заведение подивяват.

Жуде дели кино лентата на три елементи: в първата камерата следва учителката по улиците на Букурещ и улавя в необятни документални фрагменти добре познатата ни панорама от кичозни билбордове, висящи кабели, едри джипове, паркирани на средата на тротоара, и тук-таме лъскаво ремонтирани здания и кафенета. Хората са изнервени, шумни и груби.

Следва към 25-минутен лексикон от ненапълно занимателни, ненапълно ужасяващи дефиниции като гореспоменатата за киното на фона на архивни фрагменти от тоталитарно време, реклами и фрагменти от вести. Кулминацията се развива в третата част, когато учителката е изправена пред неуместен арбитражен съд по време на родителска среща в двора на гимназията. Никой не липсва: служител на реда, поп, приблизително корумпирана бизнес дама, диджей, водач, чужденка и т.н.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР