Киноата (Chenopodum quinoa) е едногодишно растение с широки листа. По-често

...
Киноата (Chenopodum quinoa) е едногодишно растение с широки листа. По-често
Коментари Харесай

Невероятните ползи от киноата

Киноата (Chenopodum quinoa) е едногодишно растение с необятни листа. По-често считана за зърно, киноата в действителност е сходна на зелените листни зеленчуци като спанак и цвекло. Тя е преоткритата суперхрана - антично зрънце, което в миналото се е считало за златото на инките.

Днес киноата е все по-често срещан детайл в модерната кухня, тъй като е богата на аминокиселини (протеини) семе, което има зърнеста, кремообразна и лека текстура, наподобяващ на орехи усет, когато е подложено на термична обработка. Киноата е налична целогодишно, като се продава пакетирана или насипна в множеството хранителни магазини.

Киноата е доста богата на протеини - към 14-20%, доста добър източник на витамин Е и В. Тя е единственият естествен артикул, в който са събрани всички незаменими аминокиселини - 8 на брой. Съдържа манган, фосфор, цинк, магнезий, желязо и фибри, а едно от главните ѝ преимущества е нейният невисок гликемичен показател.

100 г киноа съдържа 14 г белтъчини, 6 г мазнини, 7 г фибри, 64 г въглехидрати и 368 Ксаl.

Голямо преимущество на киноата е, че не се нуждае от доста варене. Зърната се сваряват относително бързо - почти за 15 минути, като се заливат с два пъти повече вода, а когато станат транспарантни и се пукнат, значи са подготвени. Киноата има усет, който прилича този на ядките. Дори и изцяло сготвена, зрънцата ѝ са леко хрупкави.

Разберете за невероятните ѝ изгоди за здравето:

Помага при мигрена. Ако сте склонни към приемане на мигрена, пробвайте да добавите киноа към диетата си. Тя е добър източник на магнезий - минерал, който оказва помощ за отпущането на кръвоносните съдове и редуцира пристъпите на мигрена.

Защитава от сърдечна непълнота. При направено проучване в Щатите, където сърдечната непълнота е една от главните аргументи за хоспитализация при по-възрастното население, се оказвало, че хората, които одобряват постоянно пълнозърнеста закуска с киноа, имат с 29% по-нисък риск от сърдечна непълнота.

Фибрите, съдържащи се в пълнозърнестите храни, защищават от рак на гърдата при дамите. Доказано е, че хранителен режим, богат на диетични фибри и плодове, обезпечава отбрана от рак на гърдата при дамите в интервала преди менопаузата. Приемът на съсредоточени на фибри храни понижава рискът от рак на гърдата доста.

Киноата оказва обилни сърдечносъдови преимущества за дамите в интервала след менопаузата. Приемът на пълнозърнени храни, каквато е киноата, най-малко 6 пъти седмично е изключително добра концепция за дамите в интервала след менопаузата, които имат висок холестерол, високо кръвно налягане или признаци за сърдечносъдово заболяване.

Пълнозърнестите храни работят още като мощен протектор против детската астма.

Помага в предотвратяването на появяването на жлъчни камъни. Консумацията на храни, богати на неразтворими фибри като киноа може да помогне на дамите да се предпазят от поява на камъни в жлъчния мехур.

Защитава от рак колкото или дори повече от зеленчуците и плодовете. Отскоро се организират проучвания, които са свързани не със „ свободната” форма на фитонутриентите и тяхната антиоксидантна мощ, а с тяхната „ прикрепваща се” форма, която се освобождава по време на храносмилане и по-късно се всмуква. Пълнозърнестите храни имат тъкмо такава прикрепваща се форма на фитонутриентите си и е доста евентуално тя да е по-добър сътрудник против риска от рак.

Лигнаните (растителни полифеноли; фитоестрогени), съдържащи се в пълнозърнестите храни, ни защищават от болести на сърцето. Един тип фитонутриент, който е изключително съсредоточен в пълнозърнестите храни, е лигнанът. Лигнанът ни пази освен от рак на гърдата, само че и от други форми на рак, също по този начин и от разнообразни заболявания на сърцето.

Киноата и останалите пълнозърнести култури намаляват риска от диабет 2 тип. Киноа, както и другите пълнозърнести култури, са богат източник на минерала магнезий.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР