Ким Йо-чен, сестрата на лидера на Северна Корея От подаръци

...
Ким Йо-чен, сестрата на лидера на Северна Корея От подаръци
Коментари Харесай

Заради олимпиадата Южна Корея проявява гъвкавост към санкциите срещу Северна Корея


Ким Йо-чен, сестрата на водача на Северна Корея

От дарове смарт телефони до корабно гориво Южна Корея мощно се мъчи да откри баланс сред интернационалните наказания против Северна Корея и желанието си да покаже олимпийски дух, посрещайки стотици севернокорейци на Зимните олимпийски игри.

Под предводителството на Съединени американски щати интернационалната общественост наложи по-тежки наказания, имащи за цел да санкционират севернокорейската стопанска система и да лимитират нуклеарната й стратегия. Южна Корея обаче прояви еластичност към тези правила предвид на посрещането на севернокорейците на игрите в Пьончан.

Изпратен бе под наем полет, който да транспорти севернокорейски скиори; позволено беше на Северна Корея да употребява 9700-тонен ферибот за превозването над 100 представители на севернокорейска артистична натрупа, която ще изнесе спектакли на игрите; беше декларирано също, че се преглежда искане за доставка на гориво за ферибота.

Южна Корея съобщи, че тези решения са неизбежни от позиция на триумфа на игрите, оценени от нея като опция да се възвърне потребната връзка със Севера след нескончаем интервал на неприязън и дипломатически блокаж. Но съгласно критици Сеул се трансформира в средство за КНДР, посредством което да реализира своите цели да употребява олимпиадата, с цел да реализира пробив в глобите.

Ето някои от отстъпките, които Южна Корея е направила предвид на посрещането на Севера на олимпиадата:

САМОЛЕТ

Кореите се схванаха да слагат началото на помирителните си жестове поради Олимпиадата в Пьончан с общи тренировки и другарски надпревари на скиорите си в севернокорейския зимен курорт Масик.

Но заминаването на 31 януари на южнокорейските състезатели по ски беше оповестено публично едвам към два часа преди чартърният полет на компанията " Ейшана " /Asiana Airlines/ да отлети за летище Калма в КНДР.

Сеул до последно е трябвало да убеждава Вашингтон да огледа на полета като на изключение от глобите, оповестени през септември от държавното управление на президента Доналд Тръмп. Те включват 180-дневна възбрана за пътувания до Съединени американски щати на плавателни съдове и самолети, посещавали Северна Корея.

По време на противоположния полет на идващия ден южнокорейците бяха придружавани от 32-членна севернокорейска делегация, в която бяха 10 от спортистите на КНДР, поканени да вземат участие в олимпиадата.

Това беше първият пряк южнокорейски полет до Севера от 2015 година, когато южнокорейски синдикалисти отидоха в Пхенян за футболен мач, проведен като жест на благосклонност.

ФЕРИБОТ

Приемането от Южна Корея на предлагането на Севера да изпрати артистичната си натрупа по море провокира диспути в Юга, където консервативните среди възприеха този акт като красноречиво доказателство, че КНДР се пробва да употребява олимпиадата, с цел да отхлаби натиска върху себе си.

Във вторник следобяд фериботът " Маньонбон-92 " дойде в едно от източните южнокорейски пристанища със 114-членната артистична натрупа, която е планувано да изнесе театър в Ганън през днешния ден и в Сеул на 11 февруари.

За да разреши идването на кораба на юг, Република Корея подходи към случая с него като към изключение от глобите. Според критици Сеул изпраща неправилен сигнал на Северна Корея и интернационалната общественост.

Вчера южнокорейското министерство на националното обединяване съобщи, че държавното управление преглежда искане на Севера да даде гориво за ферибота.

ТЕЛЕФОНИ

Организационният комитет на игрите в Пьончан към този момент се въздържа да даде специфична лимитирана серия смарт телефони на спортистите от Северна Корея и Иран, с цел да не нарушава интернационалните наказания за практикуване на напън над държавните управления им да не създават нуклеарно оръжие.

Олимпийският спонсор " Самсунг " подари 4000 смарт телефона " Галакси ноут 8 " на всички спортисти и представители на Международния олимпийски комитет. Лимитираната серия не се продава, само че самите смарт телефони " Галакси ноут 8 " са измежду най-скъпите мобилни апарати на пазара. Цената им стартира от някъде към 1000 $.

Севернокорейските спортисти обаче няма да могат да се забавляват с правене на селфита и снимане на престоя си в Юга с телефона " Самсунг ". Организация на обединените нации не разрешава да се изпращат първокласни артикули на Северна Корея или на севернокорейски жители.

МОК предложи на Организационния комитет севернокорейците да могат да употребяват телефона " Самсунг " по време на игрите, които стартират, и преди да си заминат, да ги върнат. Но уредниците взеха решение да не им раздават апаратите, с цел да не се рискува нарушение на глобите.

СЕСТРАТА НА КИМ ЧЕН-УН

Вчера Северна Корея уведоми Юга, че сестрата на водача Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, все по-важна фигура в управлението на КНДР, ще бъде част от държавната делегация на високо ниво, която ще пътува за олимпиадата. Ким Йо-чен, за която се допуска, че е към 30-годишна, ще бъде първият представител на ръководещото в Северна Корея семейство, който посещава Южна Корея след Корейската война (1950-1953 г.).

Сеул изрази удовлетворение от идването й, заявявайки, че това е белег за искреността на Северна Корея за подобряването на връзките. Севернокорейската делегация ще включва също Ким Йон-нам, формалният държавен глава на КНДР, и Чхуе Хюи, ръководител на Националния комитет за ръководство на спорта.

Южнокорейските медии тиражираха догатки, че Северна Корея ще провокира нови главоболия поради глобите с решението делегацията й да лети със аероплан на бойкотираната от Съединени американски щати самолетна компания " Ер Корьо " (националната самолетна компания на КНДР).

Днес обаче Пхенян уведоми Юга, че делегацията, в това число Ким Йо-чен ще дойде на следващия ден с частен аероплан броени часове преди церемонията по откриването на олимпиадата.

Нито Ким Йо-чен, нито Ким Йон-нам е в черния лист на Организация на обединените нации със наказания против севернокорейски публични лица. Миналата година обаче американското министерство на финансите включи Ким Йо-чен в своя черен лист поради длъжността й на заместник-ръководител на Отдел " Пропаганда и пропаганда " на ръководещата в КНДР Корейска трудова партия.

Надзорната комисия на Организация на обединените нации за осъществяването на глобите против Северна Корея предложи да се направи изключение за Чхуе, който от юни предходната година е в черния лист на организацията.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР