Ким на Северна Корея ще посети Русия за разговори с Путин, потвърждават държавните медии

...
Севернокорейският лидер Kim Jong-un скоро ще посети Русия, за да се срещне
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Kim Jong-un скоро ще посети Русия, за да се срещне с президента Владимир Путин, двете страни потвърдиха в понеделник, потенциално важна среща на върха на фона на задълбочаващата се изолация на Москва заради войната в Украйна.

Ким ще посети Русия през следващите дни по покана на Путин, каза Кремъл, докато севернокорейската държавна информационна агенция KCNA каза, че двамата ще се „срещнат и ще разговарят“, без да уточняват подробности.

Американски служители казаха двамата ще обсъдят възможни оръжейни сделки за подпомагане на войната на Русия в Украйна и за предоставяне на Северна Корея на така необходимата икономическа и политическа спасителна линия.

Дали Ким е пътувал за втората си среща на върха с Путин, беше внимателно наблюдавано от правителствата поради неотдавнашните увертюри, които сигнализираха за по-тясно военно сътрудничество между въоръжения с ядрени оръжия Север и Русия, докато тя води войната си в Украйна.

Въпреки отричанията както от Пхенян, така и от Москва, Съединените щати заявиха, че преговорите напредват активно Северна Корея да доставя оръжие на Русия която е изразходвала огромни запаси от оръжия за повече от 18 месеца война в Украйна.

Севернокорейският лидер изглежда е напуснал специален влак, пътуващ за Русия, съобщиха южнокорейските медии в понеделник, цитирайки неназовани високопоставени правителствени източници, но нито Москва, нито Пхенян веднага потвърдиха точен график за посещението.

Северна Корея е една от малкото държави, които открито подкрепят Русия след нахлуването в Украйна миналата година, а Путин обеща миналата седмица да „разшири двустранните връзки във всички отношения по планиран начин чрез обединяване на усилията".

Последното пътуване на Ким в чужбина през 2019 г. също беше във Владивосток за първата му среща на върха с Путин след провала на преговорите за ядрено разоръжаване на Северна Корея с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Чосун от Южна Корея Вестник Ilbo каза Ким напусна Пхенян късно в неделя и ще се срещне с Путин още във вторник.

Излъчващият YTN съобщи, че специалният влак ще отведе Ким до североизточната граница на Северна Корея с Русия и срещата на върха вероятно ще бъде във вторник или сряда. И двата доклада цитират неназовани високопоставени южнокорейски правителствени източници.

Секретност и сигурност

Японските медии съобщават, че сигурността е била засилена и се е извършвал ремонт на главната жп гара в руския граничен град Хасан, където Очаква се Ким да влезе в Русия.

Ким не пътува често в чужбина и когато го прави, това често е обвито в тайна и сигурност. Той пътува със специален влак с характерните си маслиненозелени вагони, за които се твърди, че са бронирани и оборудвани с комуникационни системи и личен апартамент за Ким да работи и да се съвещава със сътрудници.

Външното министерство на Южна Корея каза, че следи развитието, но отказа за потвърждение на всякакви подробности. Длъжностни лица от министерството на обединението на Южна Корея казаха, че нямат информация, която да предоставят, докато служители от Националната разузнавателна служба не могат да бъдат открити.

Среща на върха между Ким и Путин вероятно ще се съсредоточи върху военното сътрудничество и евентуално сделка за доставка на оръжия, САЩ и южнокорейски служители и анализатори казаха.

Съединените щати казаха, че би било „огромна грешка“ Северна Корея да достави на Русия оръжия, които да използва в Украйна, и предупредиха, че Пхенян ще „плати цена“.

Задълбочаването на отношенията между Ким и Путин сигнализира за по-нататъшно глобално разделение относно войната, каза Рамон Пачеко Пардо, корейски председател в Брюкселското училище за управление.

„Подкрепата на Северна Корея ще позволи на Путин да води своята война по-дълго, което е лоши новини за Европа", каза той. „Това е още едно доказателство, че голяма част от света не подкрепя Украйна по начина, по който го правят САЩ и Европа, а някои страни като Северна Корея открито ще подкрепят Русия, без да се страхуват от каквито и да било реални последствия.“

Във Владивосток има имаше по-голямо полицейско присъствие от обикновено по улиците, но не бяха поставени севернокорейски знамена - за разлика от предишното пътуване на Ким, когато градът беше украсен с червените петлъчеви звезди, които красят знамето на Севера.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР