Ким Чен Ун отбеляза деня на основаването на Северна Корея с парад, обещания към Китай, Русия

...
Ким Чен Ун отбеляза 75-ата годишнина от основаването на Северна
Коментари Харесай

Ким Чен Ун отбеляза 75-ата годишнина от основаването на Северна Корея с парад на паравоенни сили и обещания за задълбочаване на връзките с Китай и Русия.

Севернокорейският лидер присъства на среднощния парад в петък на площад Ким Ир Сен в Пхенян, на който присъстваха и гостуваща китайска делегация и руски дипломати, съобщи държавната Корейска централна новинарска агенция (KCNA) в събота.

Събитието включваше „паравоенни сили“ от столицата Пхенян, казаха държавните медии, а не войници от редовната армия и не изглеждаше да демонстрира страховитите местно произведени оръжия на страната, включително междуконтинентални балистични ракети.

Изображения в държавните медии показваха униформени паравоенни бригади, включително някои возещи се трактори или в големи червени камиони, докато Ким, обграден от малката си дъщеря, гледаше усмихнат и пляскащ.

Южнокорейската информационна агенция Yonhap отбеляза, че Ким не е изнесъл реч на събитието и че парадът е ръководен предимно от Работническо-селската червена гвардия, организация за гражданска защита, за която се твърди, че има около 5,7 милиона членове.

Ким се срещна с гостуваща китайска делегация, водена от Liu Guozhong, вицепремиер на Държавния съвет, второто подобно посещение на висши служители от Пекин за шест седмици. На събитието присъстваха и руски дипломати, както и руски военен ансамбъл за песни и танци, който пристигна в Пхенян, за да отбележи събитието, съобщи KCNA.

KCNA каза, че Ким се е срещнал с Лиу и други китайски делегати преди парада, където са обменили мнения относно „по-нататъшното засилване на многостранната координация и сътрудничество“ между страните.

През юли Ким покани делегации, водени от руския министър на отбраната Сергей Шойгу и члена на Политбюро на китайската комунистическа партия Ли Хонгжун, на огромен военен парад в Пхенян, където той показа най-мощните оръжия на страната си.

Ден преди парада Ким заведе Шойгу на обиколка на вътрешно оръжейно изложение, което засили подозренията, че Северна Корея е готова да достави оръжие на Русия, за да помогне във войната й срещу Украйна.

Москва разшири официалното си присъствие в Северна Корея малко преди парада, като нейното посолство в Пхенян заяви тази седмица, че му е било разрешено да доведе 20 дипломатически и технически служители – първата подобна ротация на персонал от 2019 г.

Руският президент Владимир Путин изпрати на Ким послание по случай годишнината, каза KCNA, в което той призова двете страни да „разширят двустранните връзки във всички отношения“.

Очаква се Ким да пътува до Русия този месец, за да се срещне с Путин, за да обсъдят доставките на оръжия за Москва, за да подкрепи нейната инвазия в Украйна.

Според китайските държавни медии, президентът Си Дзинпин е „поздравил Ким Чен Ун в обаждане“ за годишнината.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР