Ким Чен Ун на Северна Корея уволни висш генерал, призовава за повече производство на оръжия

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун смени висшия генерал на своята
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун смени висшия генерал на своята армия и призова за увеличаване на производството на оръжия, разширяване на военните учения и подготовка за възможността за война, съобщи държавната медия на страната KCNA.

Ким направи коментарите на среща на Централната военна комисия, която обсъди планове за контрамерки за възпиране на враговете на Северна Корея, съобщи KCNA в четвъртък, без да назовава тези врагове.

Южнокорейската новинарска агенция Yonhap заяви в четвъртък, че Северна Корея изглежда „съсредоточена върху показването на военните си мускули“.

Висшият генерал на Северна Корея, началникът на Генералния щаб Пак Су Ил, също беше „уволнен“, съобщи KCNA, без да дава подробности. Той изпълняваше ролята си около седем месеца.

Пак беше заменен от генерал Ри Йонг Гил, който преди това е бил министър на отбраната на страната, както и висш командир на нейните конвенционални войски. Ри също е служил преди това като началник-щаб на армията.


Когато Ри беше сменен през 2016 г., неговото уволнение и последвалото отсъствие от официални събития в Северна Корея предизвикаха спекулации в Южна Корея, че той е бил екзекутиран. Ри се появи отново няколко месеца по-късно, когато беше назначен на друг старши пост.

KCNA каза, че дневният ред на срещата в сряда между Ким и Централната военна комисия е бил „въпросът за извършване на пълна подготовка за война“, включително „осигуряване на по-мощни средства за удар“, за да се гарантира „перфектна военна готовност за война“.

Ким призова „всички индустриални предприятия за боеприпаси да продължат напред с масовото производство на различни оръжия и оборудване“, се казва в доклада.

„Той също така призова за активно провеждане на действителни военни учения за ефективна работа с [новоразгърнатите] най-нови оръжия и оборудване“, се добавя в съобщението.

Според KCNA Ким си е поставил цел за разширяване на капацитета за производство на оръжия в страната. Докладът не предоставя подробности.

Призивът за увеличаване на производството на оръжия идва, тъй като Съединените щати подозират Северна Корея, че предоставя оръжия на Русия за нейната война в Украйна, включително артилерийски снаряди, ракети и ракети.

Русия и Северна Корея отрекоха тези твърдения.


Миналата седмица Ким посети оръжейни фабрики, където призова за изграждане на повече ракетни двигатели, артилерия и други оръжия.

Северна Корея също така проведе голямо отбранително изложение, което да съвпадне с големия военен парад миналия месец, по време на който Ким направи обиколка на гостуващия руски министър на отбраната Сергей Шойгу на най-новите и най-модерни оръжия на страната, включително балистични ракети и шпионски дронове.

Северна Корея ще организира милиционерски парад на 9 септември, за да отбележи 75-ата годишнина от Деня на основаването на републиката.

Съединените щати и Южна Корея са планирани да проведат следващите си военни учения между 21 и 24 август. Северна Корея твърди, че подобни учения са заплаха за нейната сигурност и се провеждат като подготовка за бъдещо нахлуване на север.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР